Çevre

Mimarlar Odası'ndan AKP'li belediyenin Soğuksu Milli Parkı'na proje başlatmasına tepki: Yapılaşmayı acilen durdurun

29 Nisan 2023 11:18

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, AKP’li Kızılcahamam Belediyesi, Ankara Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle ilçedeki Soğuksu Milli Parkı’nda proje çalışması başlatmasına, "Soğuksu Milli Parkı’ndaki yapılaşmayı acilen durdurun" ifadeleriyle tepki gösterdi.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, seçimler yaklaştıkça iktidarın giderayak her yeri talan ettiklerini belirterek, "Seçimler yaklaştıkça İktidar giderayak her yeri talan ediyor. Kızılcahamam Belediyesi ile Ankara Kalkınma Ajansı’nın, Soğuksu Milli Parkı’nda başlattıkları proje ile Soğuksu Milli Parkı yapılaşmaya açılıyor. Aldığı hibelerle bu yüksek ekolojik değer taşıyan orman alanımızda ekolojik kriz ile bölüşüm krizi bir arada büyük bir talan organizasyonu planlanıyor. Soğuksu Milli Parkı’ndaki yapılaşmayı acilen durdurun" dedi.

"14 Mayıs ekolojik demokrasiyi inşa etmek için hepimize olanak tanıyacak"

"İktidar ülkenin kaynaklarını belli bir sermaye grubuna aktarırken, sermaye de doğayı acımasız şekilde tahrip etmekten geri kalmıyor. Suların siyanürle, kimyasal atıklarla zehirlenmesi, toprakların geri dönülmez biçimde kirlenmesi i yönetenlerin umurunda değil" diyen Candan, şöyle konuştu:

"İktidarın bilinçli politikasının ürünü olan bu ekolojik kırım ve sermayenin ekolojiden rant devşirme arzusunun sonlanacağı günler yakındır. 14 Mayıs aynı zamanda ekolojik demokrasiyi inşa etmek için hepimize olanaklar tanıyacaktır.

Ankara ili, Kızılcahamam ilçesinde yer alan ve 1959 yılında ilan edilmiş ülkemizin üçüncü milli parkı olan Soğuksu Milli Parkı içerisinde yapılan ve adına sürdürülebilir turizm diyerek masumlaştırılan bu vahşetin bir an önce durdurulmalıdır."

Candan, şöyle devam etti:

"Milli Park içerisinde mülkiyeti Kızılcahamam Belediyesine ait Yenice Mahallesi 789 ada 1 ve 2 numaralı parsel üzerinde yapılan fiziki olarak müdahalenin başlamış olduğu ancak bu parsele hiçbir şekilde yapı ruhsat ve izni verilemeyeceği açıktır. Söz konusu parselin de içinde yer aldığı hali ile Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı’nın “1/25.000 Ölçekli Uzun Devreli Gelişme Planı-UDGP” 2008 yılında yürürlüğe konulduğu ve aynı planın 2022 yılında da revize edildiği bilinmektedir. Yapılan inşaat bu plan hükümlerine aykırıdır ve derhal inşaat durdurulmalıdır."

"Belediye ve Kalkınma Ajansı arasındaki sözleşme iptal edilmeli"

Bölgenin iklimi, bitki örtüsü ve canlı çeşitliliğiyle oldukça önemli bir biyoçeşitlilik sunan ve bunun yanı sıra volkanik bir saha üzerinde yükselmesiyle de jeomorfolojik açıdan değerli olan Milli Park hakkında da bilgi veren Candan, "Özellikle karaçam florasıyla yarattığı karaçam ormanları, içme suyu kaynakları, kara akbaba yaşam alanı, 1. derece doğal sit niteliğinde olan milyonlarca yıllık fosil ağaçları ile endemik dağ lalesi ile ekosistemin önemli parçalarındandır. 'Sürdürülebilir Turizm Koridoru' adı altında belediye ve Ankara Kalkınma Ajansı arasında imzalanan sözleşmenin derhal iptal edilmesi gerekir" dedi.

"Ormanlar artmıyor betonlaştırılıyor"

Candan, tüm dünyada iklim krizi ağırlaşmış haldeyken ve temiz su kıtlığı devam ederken, iktidarın su kaynaklarının daha da azalmasına neden olacak politikalarına devam ediyor olmasının kabul edilemeyeceğini kaydetti.

Candan, orman bilim insanlarının, son 23 yılda (bu yılki yangınlar hariç) yangınlarda kaybedilen toplam orman alanının 210 bin hektar, 2020 itibarıyla ormanlardan verilen tahsis izni toplamının 748 bin hektar olduğu, maden, turizm ve enerji sektörü için yapılmış tahsislerle kaybın arttığı, işin trajikomik tarafının ise tahsis edilen alanlar fiili olarak orman alanından çıksa bile kağıt üstünde halen orman sahası göründüğünden orman envanterinden düşülmediği ve böylece iktidarın, halen “artan ormanlarımız” argümanını eklemekte sakınca görmediği yönünde vermiş oldukları bilgiye dikkati çekti.