Gündem

Millî Savunma Bakanlığı, Yunan uçaklarının S-300'le radar kilidi atışının kayıtlarını NATO'ya gönderecek

MSB'nin radar kayıtlarını ittifak üyesi ülkelerin savunma bakanlıklarına göndermeye hazırlandığı öğrenildi

31 Ağustos 2022 11:51

Millî Savunma Bakanlığı, Yunanistan'ın Ege ve Doğu Akdeniz'de görev uçuşu gerçekleştiren Türk jetlerine S-300 ile 'radar kilidi' atılmasının radar kayıtlarının NATO'ya gönderileceğini açıkladı.

Habertürk'ün aktardığı habere göre, Millî Savunma Bakanlığı'nın, Yunanistan'ın, Ege ve Doğu Akdeniz'de görev uçuşu gerçekleştiren Türk jetlerine Rus yapımı S-300 Hava Savunma Sistemi ile yaptığı tacizin radar kayıtlarını, NATO Genel Sekreterliği ve İttifak üyesi ülkelerin savunma bakanlıklarına göndermeye hazırlandığı öğrenildi.

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar da söz konusu tacize ilişkin, "Sürekli gerginliği artırmaya çalışan komşumuzun bu yaptığının görülmesi lazım anlaşılması ve anlatılması lazım. Bu kadar aleni şımarıklık bu kadar pervasızlık kabul edilemez" açıklamasında bulunmuştu.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan dün,  Yunanistan tarafından NATO görevi sırasında Türk F-16'larına 'radar kilidi' atılmasına tepki göstermişti. Erdoğan, "Yunanistan, bizim ne askeri, ne ekonomik, ne siyasi olarak dengimiz ve muhatabımız değildir." diyen Erdoğan, "Yunanistan hava sahamızı, uçaklarımızı tacizle başlayan hasmane tavırlarını S-300 radar kilidi atma seviyesine çıkararak NATO ve müttefiklere meydan okumuştur." ifadesini kullanmıştı.

Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı F-16'lar, 23 Ağustos'ta Ege ve Doğu Akdeniz'de uluslararası hava sahasındaki görev uçuşları sırasında Girit Adası'nda konuşlu Yunanistan'a ait Rus yapımı S-300 hava savunma sisteminden radar kilidi atılarak taciz edildi.

TIKLAYIN | Millî Savunma Bakanlığı kaynakları: Türk F-16'larına Yunan uçakları tarafından radar kilidi atıldı

TIKLAYIN | MSB kaynakları: Yunanistan'a ait Rus yapımı S-300'ler, Türk F-16'larına radar kilidi attı