Gündem

Milli Savunma Bakanı Akar: F-35 projesi dışında bırakılmamız halinde başka arayışlara gireceğiz

11 Aralık 2019 23:25

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da TBMM bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, F-35'lerle ilgili "S-400 tedariki nedeniyle haksız ve stratejik ortaklık ruhuna aykırı bir şekilde F-35 projesi dışında bırakılmamız halinde ihtiyacımızı karşılamak için doğal olarak başka arayışlara girmek zorunda kalacağız" açıklamasında bulundu.

Akar, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin operasyonlarına değinerek, “Türk Silahlı Kuvvetleri Fırat Kalkanı 3 bin civarında radikalleşmiş DEAŞ ve Zeytin Dalı Harekatı ile 4 bin 500 civarında DEAŞ, PKK, YPG’lıyı Suriye’nin kuzeyinde etkisiz hale getirmiştir. Böylece Türkiye’nin, ülkemizin, milletimizin gücünü ve kararlılığını tüm dünyaya göstermiştir. Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı operasyonlarıyla huzur ikliminin sağlanmasıyla yaklaşık 380 bin Suriyeli kardeşimiz topraklarına ve evlerine güvenle gönüllü olarak saygın bir şekilde dönmüşlerdir. Fırat’ın doğusunda ise defalarca NATO ortaklarımıza Suriye’de birlikte güvenli bölge oluşturulma önerilmiş, Amerika Birleşik Devletleri ile bazı planlar üzerinde mutabık kalınmış, ancak aha sonra doğrudan harekete geçmemiz zaruret haline gelmiştir” diye konuştu.

Barış Planı Harekatı’na ilişkin olarak Akar, “Bu harekat ile aynı zamanda tesis edilecek güvenli bölgeye başlangıçta bir milyon müteakip olarak iki milyon yerlerinden edilmiş Suriyeli kardeşlerimizin evlerine ve topraklarına yine güvenli gönüllü ve saygın şekilde dönmelerine ve özgürce yaşamalarına imkan vermek amaçlanmıştır” ifadelerini kullandı.

Bakan Akar, S400 tedariki konusunda, “S-400 tedariki nedeniyle haksız ve stratejik ortaklık ruhuna aykırı bir şekilde F-35 projesi dışında bırakılmamız halinde ihtiyacımızı karşılamak için doğal olarak başka arayışlara girmek zorunda kalacağız” dedi.

“2012-2015 tarihlerinde 5 prototip yapıldı”

Akar, Tank Palet Fabrikası’na ilişkin olarak, “2012-2015 tarihlerinde 5 prototip yapıldı. 5 prototipin yapılmasında Otokar Arifiye’deki fabrikanın imkanlarından faydalanma şansı buldu. Orada tank ve palet yapılmıyor. 5 prototip ortaya çıktıktan sonra ihaleye üç firma girdi. BMC bu ihaleyi kazandı. Eğer iki firmadan biri kazansaydı benzer şekilde bu fabrikadan yararlanma imkanı vardı. Çalışmalar sonucu geldiğimiz noktada, işçilerin hakları kaybolmamıştır. Fiyatlar ve kalite denetlenecektir” şeklinde konuştu.