Ekonomi

Migros ve KAGİDER'den Hatay'daki kadın çiftçilere destek

08 Haziran 2023 13:48

Zincir marketlerden Migros, çiftçinin omzundaki yükünü azaltmak, işçi ve kalifiye insan kaynağını arttırmak üzere verdiği destekleri aktarırken, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ile birlikte sorunların çözüm yolları masaya yatırıldı

Şirketten yapılan açıklamaya göre Migros, KAGİDER iş birliğinde deprem bölgesinde farklı büyüklüklerde girişimi olan kadın üretici ve çiftçilerle bir çalıştay gerçekleştirdi. Çalıştay raporunu araştırma şirketi IPSOS hazırladı. Çalıştayda üretici ve çiftçiler, depremin işleri üzerindeki etkilerini, bu süreçteki ihtiyaçlarını ve iş hayatlarını destekleyebilecek kısa ve orta vadeli beklentilerini aktardı. Olası çözüm yollarının masaya yatırıldığı çalıştaya, pamuk, mısır, buğday, yaş meyve, nektarin, kayısı, erik, narenciye ve sebzenin yanı sıra zeytin ve zeytinyağı üretimi yapan girişimciler ile süt ve süt ürünleri üreticileri katıldı.

Çalıştay raporuna göre, bölgede tarımın yeniden canlandırılması için yeni neslin çiftçiliğe kazandırılması gerekliliği ve markalaşmanın önemi ortaya konurken, depremin ardından işçi eksiği, üretim sahalarının ve depoların kaybı, araç ve ekipmanların hasar görmesi, hayvanların telef olması, potansiyel müşterilerin göçü gibi yeni sorunların da eklendiği görüldü. Bu sorunların üretimi durma noktasına getirdiği, buna rağmen bölge halkının büyük fedakârlıklarla işlerinin başında olmaya, tarlalarını sürmeye devam ettikleri belirtildi.

Migros Ticaret A.Ş. İcra Kurulu Üyesi Ekmel Nuri Baydur, şöyle dedi:

“Deprem bölgesindeki üreticiler için ilk aşamada üzerimize düşen en önemli görev, bin bir emekle üretilen ürünlerin toplanmasını ve raflara çıkabilmesini sağlamak. Ve bu yolla bölgedeki üreticiye ivedilikle gelir yaratabilmek. Bölgeden alım seferberliğini ilk başlatan şirket olduk. Alımları hızlıca yerinde tespit etmek ve süreçleri yürütmek üzere ekiplerimizle bölgede üs kurduk. Hatay limonu ile başladığımız alımlar, farklı ürünlerle bugüne kadar 600 tona yaklaştı. Meyve, sebze ve bakliyat alımlarının yanı sıra deniz ve kültür balığında da bölgeye öncelik verdik. Bugüne kadar 100 tona yakın balık alımı gerçekleştirdik."