Diğer

Migros'tan 70'inci yıl değerlendirmesi

28 Ekim 2023 12:28

Migros Grubu İcra Başkanı Özgür Tort, "5 yıl içinde ilave bir Migros şirketi daha yaratacağız. Geleceğin perakendesi için yapacağımız yatırımlarla Türkiye'nin en kapsamlı ve en çeşitli hizmet ağını kuruyoruz" dedi.

Migros Grubu İcra Başkanı Özgür Tort, Migros'un Türkiye'de modern perakendenin kurucusu olduğunu söyleyerek," Cumhuriyetin 100 yılının 70'inde Migros olarak var olmanın ve ülkemize hizmet etmenin gururunu yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

Tort, Migros'un perakende sektöründe şirketin Cumhuriyet'in yeni yüzyılında çizdiği yeni vizyonu ile hedeflerini düzenlenen basın toplantısında paylaştı.

Migros'un 70 yılda, bir süpermarketin çok ötesinde hizmet kapsamına ulaştığını dile getiren Tort, "Cumhuriyet'in 100 yılının 70'inde Migros olarak var olmanın ve ülkemize değer katan sayısız ilklere ve hizmetlere imza atmanın gururunu yaşıyoruz. 70 yılda farklı alanlardaki hizmet ağımızla müşterinin her ihtiyacını sağlayan ve sürekli genişleyen bir yaşam evreni kurduk. Etkileşim alanımız arttıkça değerimiz de artıyor. Perakendenin bilinen sınırlarının dışına çıkıyoruz.

Migros'un yaratıcılıkta sınırı yok, içimizden yeni şirketler doğuyor. İçimizden doğan bu şirketlerle perakendeye yepyeni iş kolları kazandırıyoruz. Fiziki ve online'ı her formatımız için birleştiriyoruz. Hem fiziki mağazacılık hem de eve teslimatta beraber büyüme hedefliyoruz.

Migros Sanal Market, Migros Hemen, Tazedirekt ve Macroonline, Migros Yemek platformlarımızı ve kendi yemek markalarımızı Migros One çatısı altında birleştirdik. Online operasyonlarımızı 3 yıl içerisinde 3'e katlayacağız. Ödeme işlemleri ve finansal hizmetler sunan MoneyPay'i her 2 müşterimizden 1’inin kullanmasını hedefliyor" ifadelerini kullandı.

5 yıl içinde ilave bir Migros şirketi daha yaratılacak

Migros Grubu'nun, iştiraklerinden gelen yeni hizmet alanları ile Migros'un büyümesini de aşan bir büyüme gerçekleştireceğini aktaran Tort, "Böylece, 5 yıl içinde ilave bir Migros şirketi daha yaratacağız. Geleceğin perakendesi için yapacağımız yatırımlarla Türkiye'nin en kapsamlı ve en çeşitli hizmet ağını kuruyoruz. Yarınları da müşterilerimizle ve iş ortaklarımızla birlikte yazacağız." şeklinde konuştu

Migros'un büyürken, Türkiye perakendesi ve ekonomisini de büyüttüğünü ifade eden Tort, "Eskiden paydaşlarımız, tedarikçilerimiz, nakliye firmaları, insan kaynağına destek veren partnerlerdi. Şimdi hizmet tanımımızı revize ettik, kendi iş modelimizi oluşturduk ve ekosistemimize entegre yeni paydaşlar yarattık. Şu anda tedarikçilerimiz, kooperatiflerimiz, alım yaptığımız çiftçi ve besicilerimizle birlikte 23 bin 500 iş ortağımız var. Türkiye GSYH'si 2022'de 15 trilyon TL. 2022'de çalıştığımız 9 bin 504 tüzel kişiliğin toplam cirosu 3,5 trilyon TL." diye konuştu.

Türkiye'nin 2022 GSYH büyüklüğü ile karşılaştırıldığında bu hacmin dörtte birine denk geldiğini kaydeden Tort, ekonomik ve sosyal etkisi çok büyük bir şirket olduklarının altını çizdi.

"Üçlü büyüme güçlü büyüme: Hedef sürdürülebilir karlı büyümeyi yakalayabilmek"

Özgür Tort, dünyadaki trendde karlı büyüme başarısı üzerine sürdürülebilir karlı büyüme kavramının geliştiğini kaydetti: 'Üçlü büyüme, güçlü büyüme' olarak tanımlanan bu kapsamın sürdürülebilir karlı büyümeyi başaran firmaların fark yaratacağının altını çizdiğini söyleyen Tort, konuşmasına şöyle devam etti:

"Güçlü bilanço değerlerinin yanında, hem kaynakları korumayı, hem de çevreye saygılı büyümeyi esas almak durumundayız. Migros’un geleneğinde ve geleceğinde sürdürülebilirlik var. Sürdürülebilirlik performansımızla tüm Türkiye'de ilk akla gelen 10 şirket arasındayız. 2050 karbon sıfır hedefine yönelik çalışıyoruz. En önemli karbon salımımız soğutma dolapları, aydınlatmalar ve klimadan oluşuyor.

Yani yarısı soğutucu gazlardan yarısı da elektrikten geliyor. Migros'un yıllık 600 bin MWh elektrik tüketimi var. Şirketimiz GES yatırımları ile üçte birini kendi üretme kararı aldı. Bunun için 100 milyon dolar yatırım yapacağız. 4 büyük dağıtım merkezimizin çatıları tamamlandı. Arazi gelişimi çalışmalarına devam ediyoruz. Malatya’da kurulacak sistemle 300 mağaza elektriğini karşılayacağız. 10 yılı aşkın bilgi ve deneyimimizi Sürdürülebilir İş Ortakları Ağı ile tedarikçilerimize açtık ve karbon ayak izini birlikte azaltacağız.

"Fuarımıza katılan tedarikçilerimiz stantlarında sadece ürünlerini değil, ülkemizin üretim gücünü sergilediler"

Fuarımıza katılan tedarikçilerimiz yaklaşık 2 bin 500 marka ile stantlarında sadece ürünlerini değil, ülkemizin üretim gücünü sergilediler.

Sergilenen ürünlerin yaklaşık yüzde 50'si Anadolu'nun dört bir yanındaki üretim tesislerinden geldi. Anadolu'nun tüm renkleri Migros çatısı altında toplandı. Harbiye'de canlı çiftlik kurduk. Fuar kapsamında çalışanlarımız, iş ortaklarımız, teknoloji, BT, iletişim gibi hizmet sağlayıcılarımız ve kıymetli halkımızla, yani tüm ekosistemimizle bir arada olmanın gururunu yaşadık."