Dünya

Yunanistan Başbakanı Miçotakis: Türkiye Batı'ya açılmak istiyorsa bizimle diyaloğa yeniden başlamalı

22 Haziran 2023 15:06

T24 Dış Haberler

Pazar günü yapılacak parlamento seçimleri öncesinde anketlerde önde giden Yeni Demokrasi Partisi’nin lideri ve Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Türkiye Avrupa'ya yaklaşmak ve Batı'ya açılmak istiyorsa Türk – Yunan diyaloğunun yeniden başlaması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı 11-12 Temmuz’da Vilnius’ta gerçekleşecek olan NATO zirvesi öncesinde konuşan Miçotakis, Litvanya’da bir araya gelmeleri halinde, “Konuşacağımız fazla bir konu yok, egemenlik ve askersizleştirme konuları masada değil” ifadelerini kullandı.

Çarşamba gecesi Yunan kanalı Antenna TV'ye verdiği bir röportajda Miçotakis, gerçekleşmesi halinde diyalogun "aramızdaki tek fark" diye ifade ettiği Ege ve Doğu Akdeniz'deki münhasır ekonomik bölge ve kıta sahanlığının sınırlandırılması ile ilgili olacağını söyledi.

Miçotakis, Ege'deki enerji kaynaklarının Türkiye ile ortaklaşa kullanılması konusunu kesin bir dille reddetti. Trakya'nın Yunanistan tarafındaki Yunan Müslüman azınlığa ve Türk hükümetinin burası yoluyla ulusal seçimleri etkilemesi iddialarına referans vererek Türkiye'nin Trakya'daki hamlelerini yeniden değerlendirmesi gerektiğini belirtti.