Politika

MHP'li İzzet Ulvi Yönter'den gazeteci Alican Uludağ'a tehdit: Nefesimiz ensende

11 Kasım 2023 15:11

MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter, sosyal medyada Yargıtay 3. Ceza Daire Üyesi'nin kızına nikâh şahitliği yaptığını gösteren fotoğrafı paylaşan gazeteci Alican Uludağ'ı tehdit etti.

"Anayasa Mahkemesi'ni ya kapatacağız ya yeniden yapılandıracağız" diyen MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter'in, AYM'nin TİP milletvekili Can Atalay hakkıda verdiği tahliye kararını uygulamayan Yargıtay 3. Ceza Daire Üyesi H.Y.'nin kızının nikâh şahitliğini yaptığı ortaya çıktı. Yönter'in sosyal medyasındaki fotoğrafını, gazeteci Alican Uludağ gündeme getirdi. 

Yönter, Uludağ'ın paylaşımını alıntılayarak tehdit etti.  Yönter, "Türk düşmanı Alican…Nefesimiz ensende…Sen gazeteci değil tetikçi bir militansın…Evet nikah şahidiydim, bununla da iftihar ederim. Bir düğünü bile müptezel ve mülevves emellerine alet ediyorsun ya bin kez lanet olsun sana…" diye yazdı. 

"Somut bir olguyu yorumsuz paylaştım" 

Gazeteci Uludağ Yönter'e verdiği yanıtta şunları söyledi:

"İzzet Bey, gazeteciliğe Cumhuriyet gazetesinde başladım ve kendime Uğur Mumcu'yu ve O'nun gazeteciliğini örnek aldım. Türk düşmanı değil, bu milletin bir parçasıyım. Yurtsever bir gazeteciyim. Halkın çıkarlarını savunurum. Ayrıca devlet benim olduğumu da ne olmadığımı da iyi bilir, gizlim saklım yok. 15 yıldır yargı muhabirliği yapıyorum. Ve 15 yıldır hep ensemde hissettiğim birilerinin nefesine rağmen halkın gerçekleri öğrenmesi için yazmaktan vazgeçmedim. Gazeteciliğe ilk başladığım yıllarda yargıdaki FETÖ yapılanmasını yazabilen az sayıda muhabirden biriydim, (herkes ortaklık yaparken) Cumhuriyet'in arşivi orada duruyor. Bugün somut bir olguyu yorumsuz paylaştım. Siz siyasetçiniz. Hakkınızdaki haberleri eleştirmek hakkınız, ancak tehdit dili kullanmak siyaset anlayışı olamaz. Ki Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Gazeteci olarak da kimseye önyargım yok. Eğer kabul ederseniz, size de Türkiye gündeminde tartışılan konulara ilişkin sorular göndereyim (danışmanınız aracılığıyla) ve yanıtlasanız buradan yorumsuz paylaşayım. Gazeteci olarak size teklifim bu."


Ne olmuştu?

Can Atalay, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edildikten sonra 14 Mayıs'ta yapılan 28. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde TİP'ten milletvekili seçilmişti. Atalay'ın, "milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi" talebiyle yaptığı başvuru, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nce reddedilmişti. Milletvekili seçilerek yasama dokunulmazlığı kazandığı gerekçesiyle yargılamada durma kararı verilmesi talebinin reddedilerek yargılamaya devam edilmesi nedeniyle "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma" hakkının, tahliye talebinin reddedilmesi nedeniyle de "kişi hürriyeti ve güvenliği" hakkının ihlal edildiği ileri sürülerek Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapılmıştı.

Sürecin devam ettiği sırada Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Can Atalay'a verilen 18 yıl hapis cezasını onamıştı. AYM de başvuruyu kabul ederek oy çokluğuyla 25 Ekim'de Can Atalay'ın "seçilme hakkı" ile "kişi hürriyeti ve güvenliği" haklarının ihlal edildiğine hükmetmişti. AYM'nin kısa kararı Gezi davasına bakan ve hükmü veren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Türkiye işçi Partisi (TİP) Milletvekili Can Atalay için “hak ihlali” kararı vererek, tahliyesinin gerektiğine hükmeden Anayasa Mahkemesi (AYM) kararını değerlendirirken, tarihe geçecek bir hükme imza attı. Yargıtay, AYM kararına rağmen Atalay’ın tahliyesini reddederken, hak ihlali kararı veren Anayasa Mahkemesi üyelerinin yetkilerini aştığını belirtti. Yargıtay, AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararı da aldı.

TIKLAYIN | Türkiye tarihinde bir ilk: AYM kararına uymayan Yargıtay, Can Atalay hakkında 'hak ihlali' kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu!

TIKLAYIN - AYM üyelerinin soruşturulması bilmeceye dönüştü: 15 üyeli AYM’de 9 üye incelenecek ancak Genel Kurul en az 10 üyeyle toplanıyor

TIKLAYIN - Yargıtay'dan Anayasa Mahkemesi'ne ağır suçlama: Hukuk sistemini kaosa sürükleyecek vahim kararlar alıyor, anayasa koyucunun iradesini yok sayıyor!

TIKLAYIN - Yargıtay’ın kararı sonrası Özgür Özel'den açıklama: Bu karar düpedüz bir darbe girişimidir; halkı bu kalkışmayı bastırmaya davet ediyoruz

TIKLAYIN - Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasına ilişkin AKP'de kim, ne dedi?

TIKLAYIN - Erdoğan’ın danışmanı, "Yargı hiyerarşisinde en üst yetkili mahkeme Yargıtay’dır" dedi, sosyal medyada tepki yağdı

TIKLAYIN - Yargıda kriz: Yargıtay’ın Can Atalay hakkında “hak ihlali” kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması gazete manşetlerinde nasıl yer buldu?

TIKLAYIN | Hukukçulardan Yargıtay’a Can Atalay kararı tepkisi: Bu Atalay düşmanlığı, hukuk bir gün size de lazım olacak!

TIKLAYIN | Can Atalay kararı ve AYM üyelerine suç duyurusu Meclis'teki partileri birleştirdi; Yargıtay'a tepki yağdı

TIKLAYIN | Özgür Özel, Can Atalay için partisini olağanüstü toplantıya çağırdı: Hafife alınamaz, görmezden gelinemez