Yaşam

Metin Uca'nın ölümü sonrası gündeme geldi: Türkiye'de cenazelerin yakılması mümkün mü?

17 Kasım 2023 14:44

T24 Haber Merkezi

Hayatını kaybeden sunucu ve yazar Metin Uca'nın "Yakılarak ölmek ve küllerimin de İstanbul boğazından serpilmesini istiyorum. Ne yazık ki böyle bir şansım yok. İki yüzlü cenaze törenlerini istemediğim için yakılarak ölmeyi çok istiyorum" sözleri sonrası cenazelerin yakılma işlemi bir kez daha gündeme geldi. 

Kamuoyunda cenazelerin yakılıp yakılmayacağı, Uca'nın isteğinin yerine getirilip getirilmeyeceği tartışılırken, cesetlerin yüksek sıcaklıkta yakıldığı yer olan "krematoryum", X'te (eski adıyla Twitter) trend topic (popüler konu) oldu.  

Kişilerin ölümünden sonra gerçekleştirilecek işlemler, 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nda düzenleniyor. Bu kanunun Mezarlıklar ve Ölülerin Defni başlığı altında düzenlenen 224. ve 225. maddelerinde, ölülerin bedenlerinin yakılabilmesi için gerekli şartlar ve yakma işleminin yapılabileceği yerlerin nasıl açılabileceğinden bahsediliyor.

Ölünün hastalığı sırasında tedavisiyle meşgul olmadığı bilinen bir doktor tarafından, vefatın herhangi bir olağan dışı nedenden meydana gelmediğini bildiren bir rapor yazılması gerekiyor. Ayrıca, vefat eden kişinin tedavisi sırasında onunla ilgilenen doktorunun rapor yazması ve kişinin sağlığında yakılmak istediğini açıkça söylemiş olması gerekiyor. Polisin de cinayet olmadığına yönelik rapor düzenledikten sonra vefat eden kişinin yakınlarının bir gün içinde belediyeye başvuru yapılması şartı aranıyor.

Umumi Hıfzıssıhha Kanununu'nun 224. maddesine göre ölülerin yakılması için fenni usül dairesinde fırınlar yaptırılabilir.

Kanunda, belediyelerin Sağlık Bakanlığı'na başvurması gerektiğini ifade ediliyor. Buna göre, ölülerin yakılacağı fırınları yaptırmak isteyen belediyelerin hazırlattıkları projeleri tasdik ettirip izin almaları gerekiyor.

Yani, konuya ilişkin Türkiye'de geçerli olan yasal düzenlemelerde, öldükten sonra yakılarak defnedilme için hukuki bir engel bulunmuyor. Ancak, Türkiye’de, krematoryum adı verilen yakma fırınlarının bulunmaması nedeniyle, öldükten sonra yakılma işleminin uygulanması mümkün olmuyor.

Metin Uca'nın cenaze töreni

Metin Uca, cumartesi günü saat 11.00’de Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlenecek veda töreni ile son yolculuğuna uğurlanacak.

Uca'nın cenazesi ise pazar günü öğle namazını müteakip Ankara Kocatepe Camii’nden alınarak Cebeci Asri Mezarlığı’na defnedilecek.

TIKLAYIN - Hayatını kaybeden Metin Uca, son röportajında vasiyetini açıkladı