Çevre

Meteoroloji Mühendisi Adil Tek: Sıcak havanın afet sayılması, "siesta" gibi uygulamaların ülkemize uyarlanması gerekli

sıcak hava

01 Temmuz 2025 07:25

Güncelleme: 01 Temmuz 2025 07:48

Türkiye, kısa süren serinlemenin ardından Temmuz'un ikinci haftasında Kuzey Afrika kaynaklı yeni bir sıcak dalgasının etkisine girecek. Uzmanlar, 5-6 Temmuz'dan itibaren Libya, Fas, İtalya'nın güneyi ve Yunanistan üzerinden gelecek aşırı sıcakların Türkiye'de yaklaşık 4-5 gün etkili olacağını, 20 Temmuz sonrası ise bir başka sıcak dalgasının beklendiğini söylüyor. Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı'ndan Meteoroloji Mühendisi Adil Tek, sıcak havaların da soğuk havalar gibi afet sayılması ve "siesta" gibi uygulamaların ülkemize uyarlanması gerektiğini söyledi.

Avrupa aşırı sıcaklarla kavrulurken, Türkiye'de geçen haftadan beri etkili olan sıcak hava dalgası, Ukrayna-Kırım üzerinden inen serin hava ile yer yer yağışlar bırakıp normale dönmüştü. Ancak Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı'ndan Meteoroloji Mühendisi Adil Tek, özellikle Ege ve Akdeniz'de sıcak hava dalgasının halen etkili olduğunu ve yangın riskinin sürdüğünü belirterek uyardı:

"Tüm yaz, benzer şekilde, 4-5 gün süren sıcak hava dalgaları etkili olacak. Bu hafta yurt genelinde bir serinleme var. Ancak tam nefes aldığımız noktada, Temmuz'un 5-6'sından sonra, Kuzey Afrika'dan gelecek bir sıcak hava dalgası daha öngörülüyor. Libya-Fas, İtalya'nın güneyi ve Yunanistan üzerinden bize ulaşacak. Yaklaşık 4-5 gün kadar etkili olacak. 20 Temmuz sonrası benzer bir sıcak hava dalgasının daha hayli etkili olması öngörülmekte. Ağustos için konuşmak erken olsa da yine benzer bir etki var."

"Sıcak hava da afet sayılmalı"

Hürriyet'ten Fulya Soybaş'a konuşan Tek, yüksek nemle birleşen aşırı sıcakların ölümcül değerlere ulaşabileceğini hatırlatarak, 31 derece ıslak termometre sıcaklığının insan sağlığı için ölümcül risk anlamına geldiğini belirtti. Tek, sıcak havanın afet sayılması gerektiğini söyledi:

"Meteorolojik verileri düzenli takip etmek, buna göre yemek, içmek, giyinmek ve önlemler almak şart. Yanı sıra sıcak havanın da soğuk hava gibi afet sayılması, bu konuda önlemler alınması, çalışmalar yapılması, iklim değişikliğine uyum çalışmalarının yapılmış olmak için değil de daha nitelikli şekilde devam etmesi ve Avrupa örneklerinde de olduğu gibi 'siesta' (günün en sıcak vaktinin ev ya da kapalı bir ortamda geçirilmesi) gibi uygulamaların ülkemize uyarlanması gerekli."

Yazının tamamı için tıklayın.