Ekonomi

Merkez Bankası: Temmuz enflasyonunda vergi artışları, TL'deki değer kaybı ve maaş zamları etkili oldu

04 Ağustos 2023 10:42

Merkez Bankası, temmuz ayı enflasyonunun tarihsel seyrinden daha yüksek bir artış kaydettiğini belirterek, temmuz verisinde vergi ile yönetilen-yönlendirilen kalemlerdeki fiyat artışlarının yanında, Türk lirasındaki değer kaybı ve ücret artışların etkili olduğunu bildirdi.

TCMB, "Aylık Fiyat Gelişmeleri" raporunun temmuz sonuçlarını yayımladı. Raporda, temmuzda enflasyonun yıllık bazda bütün alt gruplarda arttığı belirtildi. Gıda fiyatlarının taze meyve ve sebze öncülüğünde önceki aya göre "önemli" ölçüde yükseldiğini vurgulayan TCMB, üretici fiyatlarının ise üst üste ikinci ayda da yüksek bir aylık artış kaydettiğine dikkati çekti.

Merkez Bankası raporunda, hizmet grubundaki enflasyonun, önceki aya göre "belirgin" ölçüde arttığı, temel mal grubu enflasyonunda ise kur geçişkenliği yüksek dayanıklı tüketim mallarının belirleyici olduğuna yer verildi.

Raporda, tüketici fiyatlarının temmuzda yüzde 9,49 oranındaki yükselişle tarihsel temmuz ayı eğilimine kıyasla yüksek bir artış kaydettiği, yıllık enflasyonun 9,62 puan artarak yüzde 47,83 seviyesinde gerçekleştiği hatırlatıldı. Raporda, "Bu gelişmede, vergi ile yönetilen-yönlendirilen kalemlerdeki fiyat artışları yanında, Türk lirasındaki değer kaybı ve ücret artışları etkili olmuştur" denildi.