Ekonomi

Merkez Bankası başkan yardımcıları görevden alındı, üç yeni isim atandı

28 Temmuz 2023 00:08

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Merkez Bankası başkan yardımcıları Emrah Şener, Taha Çakmak ve Mustafa Duman görevden alındı.

Görevden alınan isimlerin yerine Osman Cevdet Akçay, Fatih Karahan ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Hatice Karahan atandı.

Karar, 1211 sayılı Kanun'un 29. maddesi, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 35. maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 2, 3 ve 7. maddeleri kapsamında alındı.

Osman Cevdet Akçay kimdir?

Orta ve lise öğrenimini Robert Koleji'nde tamamladı. Boğaziçi Üniversitesi, Ekonomi mezunu olan Akçay, New York City University Graduate School and University Center'dan M.Phil ve Ph.D derecelerini aldı. Akçay, Koç Finansal Hizmetler ve Yapı Kredi de başekonomist olarak 1 Mayıs 2018'e kadar Ekonomik Araştırmalar Bölümü'nün başında bulundu. Araştırma ve yayın alanları döviz kuru belirlenme ve borç dinamikleri, dezenflasyon olup bu konulardaki çalışmaları ağırlıklı olarak Türkiye özeline yöneliktir. Şu anda yurt içi ve yurt dışı yatırımcılara ekonomi üzerinde yol göstermektedir.

Fatih Karahan kimdir?

2006'da Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve Matematik bölümlerinden mezun oldu. Pensilvanya Üniversitesi’nde ekonomi üzerine yüksek lisans  ve doktorasını tamamladı.

Çalışma ekonomisi ve mikroekonomi üzerine çalışan Karahan, 2012'den beri New York Merkez Bankası’na bağlı Para Politikası Araştırma Birimi bünyesindeki İşgücü ve Ürün Piyasası Çalışmalarında ekonomist olarak yer alıyordu.

Hatice Karahan kimdir?

Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü'nden mezun olduktan sonra aynı üniversitede iktisat yüksek lisans eğitimini tamamladı ve doktora çalışması için ABD'ye gitti.

2006'da Ekonomi doktorasını yaptığı Syracuse University'de ekonomi dersleri verdi.
Ayrıca Center for Policy Research bünyesinde araştırmacı olarak görev aldı.

Türkiye'ye geldikten sonra İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde ders verdi ve TÜBİTAK'ta danışman oldu. 2014'te makroekonomi alanında doçent oldu.

TİM, MÜSİAD, İSO ve DEİK gibi iş dünyasının çeşitli kuruluşlarına ekonomi danışmanlığı yapan Karahan, 2015'te İstanbul Medipol Üniversitesi Ekonomi ve Finans Bölümü'nün kurucu başkanı oldu. Yeni Şafak gazetesinde ekonomi ile ilgili yazıları yayınlandı.

Karahan, 2014'ten beri Yeni Şafak gazetesinde ekonomi yazarlığı yapmaktadır.

2017'de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomiden sorumlu danışmanı oldu.