Medya

Merdan Yanardağ'ın tutuklanmasının ardından TELE1'in akıbeti ne olacak?

"TELE1’in 10 gün boyunca kapalı tutulacağını söylemek maalesef mümkün”

30 Haziran 2023 08:03

Cumhuriyet yazarı Barış Pehlivan, Tele 1 Televizyonu Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın Abdullah Öcalan ilgili açıklamaları gerekçe gösterilerek tutuklanmasının ardından kanalın akıbetinin ne olacağını yazdı.

RTÜK Kanunu’nun 8. maddesinin birinci fıkrasının “Yayın hizmetleri terörü övemez ve teşvik edemez, terör örgütlerini güçlü veya haklı gösteremez, terör örgütlerinin korkutucu ve yıldırıcı özelliklerini yansıtıcı nitelikte olamaz” yazılı “d” bendini hatırlatan Pehlivan, “Peki, bu kurala uymamakla suçlanan televizyon kanallarına ne ceza veriliyor?” sorusunun yanıtını şöyle verdi:

“Kanunun 32. maddesine göre kanalın reklam gelirlerinin yüzde 5’ine kadar para cezasına ve suçun işlendiği ileri sürülen programın beş kez durdurulmasına hükmedilebilir.”

Pehlivan, Tele1'in akıbetiyle ilgili diğer ihtimalleri de şöyle aktardı:

“Eğer ilgili televizyon kanalı son bir yıl içinde aynı gerekçeyle başka bir ceza almış ise durum değişiyor. Zira o zaman sadece ilgili program değil, kanalın tamamı 10 güne kadar karartılıyor. Eğer aynı maddeden verilecek ceza üçüncü kez tekrarlanır ise kanalın lisansı iptal ediliyor. Yani kanal kapanıyor.”

“Öğrendiğime göre kanalın ‘b’ bendinden son bir yıl içinde verilen cezası var. Yani... Olur da yine aynı bentten ceza verilirse TELE1’in 10 gün boyunca kapalı tutulacağını söylemek maalesef mümkün” diyen Pehlivan, “TELE1’i tamamen karartmak için bir kirli oyun da oynanabileceğini” yazdı.

Yazının tamamını okumak için tıklayın.