Ekonomi

Memur ve memur emeklileri için TİS süreci: İlk toplantı 3 saat 15 dakika sürdü

01 Ağustos 2023 18:20

Yaklaşık 6,5 milyon memur ve memur emeklisinin 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinin ilk toplantısı yapıldı. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğindeki TİS ilk toplantı 3 saat 15 dakika sürdü. Memur konfederasyonlarının genel başkanları ve 11 hizmet kollundaki yetkili sendikaların temsilcilerinin konuşmalarıyla devam eden toplantıda, görüşmelerde izlenecek takvim belirlenecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, müzakerelerin ve sürecin hayırlı olması dileğinde bulunarak, "Yaklaşık bir ay sürecek kamu görevlileri 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerimizin ilk toplantısını memur konfederasyonlarımızın genel başkanları ve 11 hizmet kollundaki yetkili sendikalarımızın temsilcileri ile birlikte gerçekleştirdik" dedi.

Önce hizmet kolları görüşülecek

Ağustos boyunca sürecek görüşmelerde, memur ve memur emeklilerini yetkili konfederasyon olarak Memur-Sen temsil edecek.

Görüşmeler kapsamında, ilk olarak hizmet kollarının talepleri müzakere edilecek. Burada tarafların mutabakat sağlanmasının ardından, memur ve memur emeklilerinin genelini ilgilendiren taleplerin görüşülmesine geçilecek.

Aylık 7 bin 650 liralık kira yardımı, memura yapılan seyyanen zammın emekliye de yansıtılması ve gelir vergisinin yüzde 15'te sabitlenmesi diğer talepler arasında yer aldı.

Yüzde 100 artış talebi

Toplantıda Kamu Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, "2024'ün ilk 6 ayı için yüzde 40 ve yüzde 10'luk refah payı talep ediyoruz" dedi. Kahveci, "2024 yılına yönelik birinci 6 ay için yüzde 40 artış istiyoruz. Bununla beraber yüzde 10’luk refah payı ilave edilmesini istiyoruz. İkinci altı ay için yüzde 30’luk artış talep ediyoruz. Bu yıla yönelik taleplerimizin toplamının kümülatifi yüzde 100,2’ye tekabül ediliyor. 2025 yılı için birinci altı aya yüzde 20, ikinci altı aya yüzde 20, yüzde 10 refah payı talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

"Enflasyona ezdirmedik"

Toplantı öncesinde konuşan Bakan Işıkhan, personel giderlerinin bütçe içerisindeki payının yüzde 27 olduğunu belirtti. Işıkhan, "En düşük memur maaşını temmuzda yüzde 86 artırarak enflasyona ezdirmedik" dedi.

Vedat Işıkhan, "Bugün burada 6 milyon kamu görevlisi ve emeklisinin 2024-2025 yıllarını kapsayacak maaşları için 7 dönem toplu sözleşme görüşmelerini başlatıyorum. 2002’de 2,5 milyon olan kamu personelimizin sayısı bugün 5 milyonun üzerine çıkmış durumda.

Görüşmeleri, tarafları optimal düzeyde memnun edecek şekilde bitirmeyi planlıyoruz. Tüm memurların 3600 ek göstergeden yararlanacağı yeni bir yasal düzenleme planlanıyor." diye konuştu.