Dünya

Meksika'da karteller yasa dışı uyuşturucu üretiyor, hastaneler tıbbi fentanil bulmakta zorlanıyor

13 Nisan 2024 10:51

T24 Dış Haberler

Meksika'da ülke hükümeti tarafından yayınlanan yeni bir rapor, karteller bol miktarlarda yasa dışı uyuşturucu üretip ABD'ye kaçırırken, Meksika'nın tıbbi kullanım için ciddi bir fentanil sıkıntısıyla karşı karşıya olduğunu ortaya çıkardı. 

Meksika Ulusal Ruh Sağlığı ve Bağımlılık Komisyonu tarafından yayınlanan araştırmada kıtlığın nedeni belirtilmedi ancak bunun küresel bir sorun olduğu açıklandı. 

Komisyon, hastanelerde anestezi için kullanılan fentanilin Meksika'ya ithal edilmesi gerektiğini söylerken, bu ithalatın 2022 ile 2023 arasında yüzde 50'den fazla düşüş yaşadığı bildirildi. 

Rapor, Meksika'da yasadışı fentanil ele geçirme vakalarının 2020'de 1,24 ton artarak 2023'te 1,85 tona yükseldiğini, yüzde 50'lik bir artış gösterdiğini öne sürdü. 

Raporda, "Ülkemizdeki farmasötik fentanil mevcudiyetindeki sınırlamalara rağmen, Amerika Birleşik Devletleri'nde son yıllarda opiatların aşırı kullanımının Meksika'daki tüketim ve arz üzerinde önemli yansımaları olmuştur" denildi. 

Meksika'da bağımlılık tedavisi talepleri son üç yılda yaklaşık yüzde 500 artış gösterdi. 

Meksika Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador, tıbbi kullanım için yeterli miktarda bulunmayan yasadışı fentanilin aşırı üretimiyle ilgili soruna çelişkili yanıtlar verdiği söylenerek tepki çekti. Obrador, 2023'te fentanilin tıbbi amaçlar dahil tamamen yasaklanmasını önerdi, ancak doktorların tepkisi üzerine hızla geri çekildi.

Obrador, Meksikalı kartellerin opioid ürettiğini reddetti.