Gündem

Mehmet Metiner: Tarih, ne sadece Atatürk’ün dediklerinden ibarettir ne de 'Nutuk'la çelişen başka anlatılardan ibarettir

"Tarih, yalnızca Nutuk'tan ibaret değildir"

16 Eylül 2022 09:12

 Eski AKP milletvekili ve Yeni Şafak yazarı Mehmet Metiner, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in İzmir’in kurtuluşunun 100. yıl dönümündeki tartışma yaratan sözleri "Atatürk'ün yazdığı Nutuk'tan ilham aldım" açıklamasına değinerek “Çok açık söyleyecek olursam; tarih, ne sadece Atatürk’ün dediklerinden ibarettir ne de “Nutuk”la çelişen başka anlatılardan; tarih hepsinin toplamıdır” düşüncesini dile getirdi.

Nutuk’un, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gözünden bir tarih anlatısı olduğunu yazan Metiner, “Her tarihi anlatı gibi sübjektiftir. Hiç kuşkusuz yakın tarihimizi bilmek açısından mutlaka okunması gereken bir eserdir lakin her şey değildir. Tarih, yalnızca Nutuk'tan ibaret değildir” düşüncesini dile getirdi.

Metiner, yazısına şöyle devam etti: “’Nutuk’u tarih okumalarında kutsal bir metne dönüştürmek veya başkaca her anlatının mihenk taşı gibi kabul etmek, tarih bilmezliğin ötesinde ayrıca bilimselliği öldüren bir bağnazlığın ifadesidir.

Çok açık söyleyecek olursam; tarih, ne sadece Atatürk’ün dediklerinden ibarettir ne de ‘Nutuk’la çelişen başka anlatılardan; tarih hepsinin toplamıdır.

Tarihi bir bütün olarak tüm anlatılar ve belgeler üzerinden okumadan bir tek bakış açısının esiri kılanlar tarihe haksızlık etmenin yanı sıra hür düşüncenin ve tartışmanın da önünü tıkamış olurlar."

 “Nutuk”u önemsiz görmediğini ve tarihi sadece galiplerin gözünden okumamak gerektiğini yazan Metiner, “Mustafa Kemal başarısız olmuş olsaydı bugün onu bizler galiplerin gözünden okuyor olacaktık. Yani bu durumda resmî tarih anlatısı Mustafa Kemal’in ihanetinden başlayan onlarca suçlamalarla dolu olacaktı” görüşünü dile getirdi.

Metiner, “Atatürk’ü sadece CHP’nin tek değeri haline dönüştürüp ortak değer olmaktan çıkartanlar, Atatürkçülüğü de kendinden farklı düşünen herkese karşı bir husumet ideolojisine dönüştürenler ne yazık ki tarihten devşirdikleri düşmanlıklarla bugün tehlikeli bir kutuplaşmaya ve kavgaya sebebiyet vermekle bu ülkenin toplumsal barışına zarar veriyorlar” düşüncesini dile getirdi.

Yazının tamamını okumak için tıklayın