Gündem

Meclis’in “çocuk istismarı” raporunda “dernek ve vakıf” uyarısı!

04 Mayıs 2023 07:37

İsmailağa cemaatine bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in, kızını altı yaşındayken bir tarikat üyesiyle “imam nikâhıyla evlendirmesinin ve kız çocuğunun istismar edilmesinin” ortaya çıkması üzerine Meclis’te kurulan Çocuk İstismarının Araştırılması Komisyonu, taslak raporu hazırladı.

Raporda, “Üç yaş altındaki çocuklar daha fazla ihmale ve fiziksel istismara maruz kalırken kız çocukları daha fazla oranda cinsel istismara maruz kalabilmektedir” denildi. Raporda, çocukların barındığı vakıf ya da derneklerde denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi ve denetim raporlarının paylaşılması istendi.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre, raporun “Çocuk ihmal ve istismarının önlenmesine yönelik tespit ve öneriler” kısmında ise sekiz ana başlık altında 246 maddelik öneriler yer aldı. Mevzuat değişikliği ve güncellemelerinin önerildiği rapordan öne çıkan öneriler özetle şöyle:

  • Zorunlu eğitim çağındaki  öğrencilerin okul terkinin önlenmesi için tedbirler alınmalı.
  • Okulöncesinden başlamak üzere her bir çocuğa yönelik “hayır deme becerisi”, “güvenli mesafe”, “mahremiyet”, “güvenli ilişkiler”, “iyi dokunuş-kötü dokunuş” eksenli eğitimler yaygınlaştırılmalı.
  • Vakıf ya da dernek bünyesinde özellikle barınma hizmeti alan çocuklara sunulan hizmetlere ilişkin denetim mekanizmaları güçlendirilmeli; denetim raporları kamuoyuna açık şekilde paylaşılmalı.
  • TBMM bünyesinde daimi “Çocuk Hakları Komisyonu” kurulmalı.”
  • Çocuk işçiliği ile sokakta yaşayan ya da refakatsiz çocuklara yönelik izleme, denetim ve tedbir mekanizmaları güçlendirilmeli.
  • Özellikle 18 yas¸ altı c¸ocukların terör o¨rgu¨tlerine eleman olarak temin edilmesi ve istismarının önlenmesine yönelik güvenlik tedbirleri artırılmalı.
  • Suça sürüklenen çocuklar hakkında kamu davasının açılmasının ertelenmesi müessesi daha etkin şekilde uygulanmalı.