Ekonomi

MASFED Genel Başkanı Erkoç: Sıfır araç arzındaki sorun çözülmedikçe ikinci el fiyatları artmaya devam edecek

Erkoç, bu yılın tümünde ikinci el pazarda satışları 6.2 milyon adet civarında beklediklerini söyledi

16 Aralık 2022 09:00

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, sıfır araç arzındaki sorunun çözülmediği taktirde ikinci el satışlarda fiyatların artmaya devam edeceğine işaret etti. 

Dunya.com'da yer alan habere göre, Erkoç, Eylül 2021 döneminden itibaren 9 aylık periyot boyunca büyüyen pazarın son 6 aylık süre göz önünde bulundurulduğunda daralmaya başladığının altını çizdi. Erkoç, 2022'nin tümünde sıfır otomobil pazarının 600 bin adet, ikinci el pazarının ise 6,2 milyon adet seviyelerinde gerçekleşeceğini öngördüklerini vurguladı.

Ssıfır araçlardaki matrah düzenlemesi ve ÖTV indiriminin piyasaya fazla yansımadığını savunan Erkoç, "Sıfır araç arzında yaşanan sıkıntılar ve arzın talebi karşılayamaması ikinci el fiyatlarının da yükselmesine sebep olmuştu. Arz talep dengesizliğinin yanı sıra döviz kurunun dalgalı seyri ve maliyet artışları da fiyatların yükselmesinin en önemli sebepleri arasında" ifadelerini kullandı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine bakıldığında ise ocak-ekim döneminde, ikinci el piyasada otomobil satışlarının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10,1 arttığı ve 5 milyon 51 bin 591 adet seviyesine yükseldiği görülüyor. 

Otomotiv Sanayi Derneği'nin (OSD) ocak-kasım dönemi verilerinde, sıfır araç satışlarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,2 oranında düştüğü ve 771 bin 816 adet seviyesine gerilediği görülüyor.