Dünya

Martin Scorsese ve kızı Francesca Scorsese'den İran'da hapis cezasına çarptırılan ünlü yönetmen Said Rustayi'ye destek

Scorsese, Rustayi'nin "dünyada iyi bir güç olmaya devam edebilmesi" için destekçilerini imza kampanyasına destek vermeye çağırdı

18 Ağustos 2023 10:13

T24 Dış Haberler

İran'da mahkeme, ünlü yönetmen Said Rustayi'yi filmi "Leyla'nın Kardeşleri"ni 2022 Cannes Film Festivali'nde gösterdiği için 6 ay hapis cezasına çarptırmıştı. Ünlü yönetmen Martin Scorsese'ın oyuncu ve yönetmen kızı Francesca Scorsese, Rustayi'ye destek için bir imza kampanyası başlattı. Martin Scorsese da kızının başlattığı imza kampanyasına destek veren isimler arasında. 

"Taxi Driver" ve "Goodfellas" filmlerinin Oscar ödüllü yönetmeni Martin Scorsese, Rustayi'ye verilen hapis cezasının ardından bu hafta kızı Francesca Scorsese tarafından başlatılan imza kampanyasına destek verdi. Scorsese Instagram hesabından "Lütfen Said'e adalet getirmek için bu dilekçeyi imzalayın" diye yazdı.

Oyuncu ve yönetmen Francesca Scorsese çağrı yazısında, "Cezanın temyizi için yeterli ilgiyi toplamaya yardımcı olmak üzere artık 20 GÜNDEN az zamanımız var" diye yazdı.

Leyla'nın Kardeşleri film ekibi, Cannes kırmızı halısında

Scorsese, Rustayi'nin "dünyada iyi bir güç olmaya devam edebilmesi" için destekçilerini imza vermeye çağırdı.

İmza kampanyası 15 bin imzaya ulaşmayı hedefliyor ve dün bu hedefin üçte ikisine ulaşılmış durumdaydı. 

Etemad gazetesi, salı günü Rustayi ve filmin yapımcısı Javad Noruzbegi'nin "filmi Cannes'da gösterdikleri için 6 ay hapis cezasına çarptırıldığını" yazmıştı. Mahkeme, Rustayi ve Noruzbegi'yi "İslami sisteme muhalefet propagandasına destek vermekten" suçlu bulmuştu. İddianamede 'Leyla'nın Kardeşleri'nin uluslararası festivallere gönderilmeden önce Kültür Bakanlığı'ndan izin alınmadığı belirtilmişti.

Habere göre Rustayi ve Noruzbegi cezaevinde yaklaşık 9 gün geçirecek ve cezanın kalanı ertelenecek. Cezanın ertelenen bölümünde sanıklar, "ulusal ve etik çıkarları koruma" konusunda zorunlu bir film dersi alacak. Ceza ayrıca beş yıl çalışma yasağını da içeriyor. 

"Leyla'nın Kardeşleri" filmi geçtiğimiz yıl Cannes'da Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu (FIPRESCI) ödülünü kazanmıştı.

Resmi İran medyası filmin "izinsiz olarak uluslararası film festivallerine katılarak kuralları çiğnediğini" ve yönetmenin kültür bakanlığı tarafından talep edildiği üzere filmi "düzeltmeyi" reddettiğini söyledi.