Kültür-Sanat

Bakanlık yasaklanan tiyatro oyunu olmadığını bildirdi, İlgezdi Martı oyununu hatırlattı

Gamze Akkaş İlgezdi, baskı, sansür ve yasağa maruz kalan çok fazla oyun var

16 Ağustos 2019 12:51

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bilgi edinme yasası çerçevesinde 2002-2019 yılları arasında Devlet Tiyatroları'nın yasakladığı ve sansür uyguladığı oyunları sordu. İki ay sonra Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam, verdiği yanıtta belirtilen yıllar arasında sansüre ve yasağa uğrayan oyun olmadığını bildirdi. CHP’li İlgezdi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verdiği yanıtın ardından konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Meclis’te yaptığı konuşmada Bakanlık’tan yapılan geri dönüşün gerçeği ifade etmediğini söyleyen İlgezdi, “Daha geçen ay Ayşe Emel Mesci’nin Martı oyunu yasaklandı. 2002’den günümüze maalesef sanat yasaklar, sansürler ve engellemelerle dolu” dedi.

2014 yılında Shakespeare’in iktidar hırsını anlattığı gerekçesiyle programdan çıkarılan Macbeth oyununa atıfta bulunarak “Sanatın özgür alanı yok ediliyor” diyen İlgezdi, Devlet Tiyatroları’na uygulanan sansür ve baskının örneklerinin çok fazla olduğunu belirtti. İlgezdi, 2014-2015 yılında ilk defa sahnelenen Güneş Batarken Bile Büyük oyunda yer alan bazı ifadeler yüzünden prömiyerin ertelenmesini, “Bu da mı sansür değil, bu da mı yasak değil?” sözleriyle eleştirdi.

CHP’li İlgezdi, 2016 yılında Devlet Tiyatroları Genel Müdürü’nün yabancı oyunları programlarına almadıklarını ifade ettikleri basın açıklamasında kullanılan “Milli, manevi duyguları pekiştirmek için hümanist vatan milliyetçisi sanatçılar olarak vatan bütünlüğüne, birliğine katkıda bulunma amacıyla sadece yerli oyunlarla sahnelerimizi açıyoruz” ifadelerini hatırlatarak sansüre dikkat çekti.