Gündem

Mardin'de saldırıya uğrayan avukat çiftle ilgili Mardin Barosu ve Türkiye Barolar Birliği açıklama yaptı

Olayla ilgili olarak bir kişi tutuklanırken, 2 kişi adli kontrolün ardından serbest bırakıldı

19 Eylül 2019 22:20

Mardin Barosu'na kayıtlı olan avukat çift İbrahim ve 8 aylık hamile eşi Özlem Dündar, 17 Eylül Salı günü akşam saatlerinde, evlerine giderken, takip ettikleri davanın taraflarının saldırısına uğradı. İbrahim Dündar, saldırganların bıçak darbeleriyle yaralanırken, eşi Özlem Dündar ise şahıslar tarafından dövüldü. Saldırının ardından hastaneye götürülen Dündar çifti, tedavilerinin ardından dün taburcu edildi.

Dündar çiftinin saldırıya uğramasının ardından Mardin Barosu'na kayıtlı yaklaşık 50 avukat, yaptıkları basın açıklamasıyla meslektaşlarına yönelik saldırıyı kınadı. Mardin Adliyesi önünde açıklama yapan Baro Başkanı Çelebi Araz, "Meslektaşlarımıza yapılan bu saldırıyı lanetliyor ve kınıyoruz. Yapılan saldırı sadece meslektaşlarımıza değil savunma mesleğine, baromuza ve savunma yılmaz neferleri olan Mardin Barosu'nun her bir ferdine yapılmıştır. Yapılan bu hain saldırının meslektaşlarımızın takip ettiği bir dosya nedeni ile mesleki faaliyetlerinden kaynaklı bir saldırı olduğu açıkça ortadadır. Herkes tarafından bilinmesini istiyoruz ki avukat, bir davanın ya da çekişmenin tarafı değildir" dedi.

Sorguda suçunu itiraf edenler salıverildi

Türkiye Barolar Birliği (TBB) İbrahim ve Özlem Dündar'a gerçekleştirilen saldırıyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada şu sözlere yer verdi: 

"Şiddetin esir aldığı gözü dönmüş saldırganlar, meslektaşımız İbrahim Dündar’ı bıçak ile yaralamış, meslektaşımız Özlem Dündar'ı ise, karnındaki 8 aylık bebeği ile ağır darbetmişlerdir. Meslektaşlarımıza acil şifalar diliyor, Türkiye Barolar Birliği olarak Mardin Baromuzla birlikte soruşturmanın yakın takipçisi olacağımızı ve faillerin hukuk önünde cezalandırılmasını sağlayacağımıza söz veriyoruz. Saldırı, bir hâkime ya da savcıya yapılsa verilecek tepki maalesef yargının kurucu unsuru olan avukata yapıldığında aynı olmuyor. Bunun en son örneği iki saldırganın suçlarını itiraf etmelerine rağmen adli kontrolle serbest bırakılmaları olmuştur. Sadece şunu soruyoruz: Bir hâkim ya da savcı çifte bıçaklı saldırı olsa, hamile eş darp edilse, diğer eş bıçakla yaralansa saldırıyı gerçekleştirdiğini sorguda itiraf edenler salıverilir miydi? Başka sorumuz yok." 

Başsavcılıktan açıklama 

Öte yandan Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada, olayın terör saldırısı olmadığı, olaya karıştığı tespit edilip, gözaltına alınan 1 çocuğun tutuklandığı, 2 kişinin ise adli kontrolle serbest bırakıldığı belirtildi. (DHA)