Gündem

Kayyım protestoları 7. gününde | Mardin ve Van'da müdahale; Diyarbakır'da oturma eylemi

25 Ağustos 2019 15:28

Mardin ve Diyarbakır'da düzenlenmek istenen kayyım protestolarına polis müdahale etti. Mardin'de HDP'li milletvekilleri polis çemberine alınırken Van'da yürüyüş yapmak isteyenlere polis biber gazı sıktı. Diyarbakır'da ise Büyükşehir Belediyesi karşısında oturma eylemi ve basın açıklaması yapıldı. 

Mardin'de müdahale: Vekiller çembere alındı

Mardin'de, Diyarbakır, Van ve Mardin belediyelerine kayyım atanmasını kent merkezindeki Karayolları Parkı'nda protesto etmek için parti binasında bir araya gelen grup binadan çıkarken polis müdahalesi ile karşılaştı. HDP'li milletvekillerinin de bulunduğu bir grubu polis kalkanlarla çembere aldı.

Duruma tepki gösteren milletvekilleri, yapılanların hukuka aykırı olduğunu belirtti. Bu sırada kalkanlarıyla kurdukları çemberi daraltmaya başlayan polisler bazı vekilleri itti. 

Video: Pero Dündar

Van'da gözaltılar var

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, Van’da da kayyım atamalarını protesto için yürüyüş düzenlemek isteyen, aralarında HDP’li vekillerin de bulunduğu kitleye polis müdahale etti. HDP’liler parti il binasından Maraş Caddesi’ne yürüyüş düzenlemek istedi. Sloganlarla yürüyüşe geçen HDP’lilere polis müdahale etti. Müdahale sırasında HDP'li vekillerin de aralarında bulunduğu grup darp edildi. Milletvekillerine yakın mesafede biber gazı sıkan polis, çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.  

"Direnen Diyarbakır halkına Türkiye halklarının selamını getirdik"

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi karşısında Lise Caddesi'nde saat 11.00'de başlayan oturma eylemi ardından basın açıklaması yapıldı. 

Diyarbakır'da bugün düzenlenen eyleme, HDP İstanbul milletvekili Oya Ersoy'un yanı sıra Halkevleri Eş Genel Başkanı Nuri Günay ve ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran da katıldı.

Evrensel'in haberine göre, yapılan açıklamada Nuri Günay, kayyım kararının bir irade gasbı olmasının yanı sıra halkın barış talebine karşı bir darbe de olduğunu ifade etti. Günay, "Direnen Diyarbakır halkına Türkiye halklarının selamını getirdik. Bu adaletsizliğe, bu darbeye 'Bu ülkede yaşayan bir halkın onayı vardır' diyenler yalan söylüyordur. Hiçbir halkın bu darbeye onayı yoktur. Halk, demokratik ve halkçı bir yönetimden yana olduğunu göstermiştir; hırsızlığa, yolsuzluğa hayır demiştir. Kayyım atanan işte bu karardır, bu iradededir. İzmir’de yangını söndüremeyenler burada halkın iradesini sindirmeye çalışıyorlar. Bunu asla kabul etmeyeceğiz. Bu ülkede barışı eşitliği kardeşliği tesis edeceğiz. Bunun için mücadele edeceğiz” diye konuştu.

Ardından konuşan HDP İstanbul milletvekili Oya Ersoy da "Sadece Amed, Van ve Mardin halkı değil bu ülkede yaşayan herkes biliyor ki bu atanan kayyımlar yolsuzluk yapılsın diye atandı” dedi.

Ersoy, bundan önce atanan kayyımların kadın ve kadın politikalarına karşı tutuma dikkat çekerek "Bundan önceki kayyımların yaptıkları icraatleri biliyoruz. Bu mücadele kadın mücadelesidir, yağma ve israfa karşı duranların mücadelesidir. Biz kardeşçe bir arada yaşamak isteyenler kayyıma karşı mücadele edeceğiz. Bu kavga faşizme karşı hürriyet kavgasıdır” diye konuştu. Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı.