Dünya

Macron: Putin'le müzakere etmek, savaş suçundan yargılanmasından öncelikli olabilir

01 Haziran 2023 09:00

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya’nın Ukrayna işgaline ilişkin durum değerlendirmesinde, savaşın gidişatında Batı’nın müzakere etmek zorunda kalabileceği kişinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin olduğunu belirterek, Putin’i savaş suçları nedeniyle Lahey’de yargılamanın imkansız olabileceğini söyledi.

The Guardian’da yer alan habere göre, Macron, Slovakya’daki Avrupa Birliği (AB) liderleri konferasında çeşitli konularda açıklamalarda bulundu. 

Rusya-Ukrayna savaşına değinen Macron, Rusya’nın tüm meşruiyetini kaybettiğini söylerken Ukrayna savunmasının askeri hedeflerine ulaşamaması durumunda Avrupa’nın Ukrayna desteğinin durumunun yeniden değerlendirilmesi gerekebileceğini belirtti.. Macron, Ukrayna’nın yalnızca kendi sınırlarını değil, Avrupa’nın sınırlarını da koruduğunu savundu.

ABD’nin Ukrayna’ya yönelik desteğinin devam etmesi gerektiğini söyleyen Macron, 2024 yılı ABD seçimlerinde Cumhuriyetçi bir ismin kazanması ve Ukrayna’ya desteğin değişmesi durumuna karşı Avrupa’nın kendi savunmasını güçlendirmesi gerektiğini söyledi.

Putin ile müzakere konusuna değinen Macron, şöyle dedi:

“Zamanlama konusunda bu noktada sizinle çok dürüst ve şeffaf olmak istiyorum. Soru, birkaç ay içinde mevcut Rus iktidarıyla müzakere için bir pencereniz olup olmayacağı, bu noktada onun yargılanması ve müzakere arasında bir tahkim yapmak durumunda kalacaksınız. Kendinizi, ‘Seni hapse sokmak istiyorum ancak sen müzakere edebileceğim tek kişisin’ dediğiniz imkansız bir duruma sokabilirsiniz” 

Macron, Lahey’de savaş suçlarıyla yargılanma konusunda süreç içinde Rusya ve lideri hakkında gerekli kanıtların toplanabileceğini belirtti.