Dünya

Lüks saatlerini mal varlığı olarak beyan etmediği için yolsuzlukla suçlanan Peru Devlet Başkanı Boluarte, görevden alınmayacak

Yolsuzluk soruşturması nedeniyle Boluarte hükümetinden 6 bakan istifasını vermiş, diğer partilerden çok sayıda milletvekili de Boluarte'nin azledilmesi için parlamentoya dilekçe göndermişti

05 Nisan 2024 10:18

Lüks saatleri mal varlığı olarak beyan etmediği için evi basılan Peru Devlet Başkanı Dina Boluarte'nin göreden alınması talebi parlamentoda reddedildi. Çok sayıda milletvekili hakkında açılan yolsuzluk soruşturmasının ardından Boluarte'nin görevden alınmasını istemişti.

Güney Amerika ülkesi Peru'nun Devlet Başkanı Dina Boluarte görevine devam edecek. Hakkındaki yolsuzluk suçlamalarının ardından "ahlaki yetersizlik" gerekçesiyle Boluarte'nin görevden alınması talebi, parlamentoda kabul edilmedi.

Peru Ulusal Polisi, lüks Rolex saatlerini mal varlığı olarak beyan etmediği gerekçesiyle devlet başkanının evine geçen hafta baskın düzenlemiş; polisler eve, kapının kilidini koçbaşıyla kırarak girmişti.

Yolsuzluk soruşturması nedeniyle Boluarte hükümetinden 6 bakan istifasını vermiş, diğer partilerden çok sayıda milletvekili de Boluarte'nin azledilmesi için parlamentoya dilekçe göndermişti.

Parlamentoda yapılan ilk oylamada Boluarte'nin azledilmesi talebi 49 hayır, 33 evet ve 15 çekimser oy aldı. Talep, ikinci oylamada ise 59 hayır, 32 evet ve 11 çekimser oyla reddedildi.

Devlet başkanının görevden alınması için 130 sandalyeli Parlamento'da 87 kişinin teklif lehine oy kullanması gerekiyor.

Peru halkı da göreve gelmesinden bu yana Boluarte için istifa çağrısı yapıyor.

Boluarte, eski Devlet Başkanı Pedro Castillo'nun devrilerek cezaevine gönderilmesinin ardından göreve gelmişti.