Kültür-Sanat

Londralı "sakız sanatçısı" insanların ayaklarının altına 'gizli dünya' çizdi

28 Ağustos 2023 10:26

T24 Dış Haberler

Londra'nın ikonik Milenyum Köprüsü'nde sanatçı Ben Wilson, yere basılmış kuru bir sakız parçasını boyamaya başladı. 

Boyalı, turuncu bir tulum giyen 60 yaşındaki Wilson, sanatını çoğu insanın görmediği, atılmış küçük bir çöp parçasını güzel bir şeye dönüştürme fırsatı olarak görüyor. Bunun aynı zamanda yoldan geçenleri memnun etmenin, onları ayak altına daha yakından bakmaya teşvik etmenin bir yolu olduğunu söylüyor. 

Wilson, "Bu kadar küçük bir tablo çizildiğinde, onu görenler ayaklarının altındaki gizli dünyayı da keşfederler. Eğer bakarlarsa görürler, bu tamamen algıyla ilgilidir" dedi. 

Kuzey Londra'daki stüdyosuna geri dönen Wilson, ayrıca koleksiyonun bir parçası olacak küçük bir mozaik karonun yüzeyini boyayarak Londra'nın Yeraltı tren platformlarının görünürde gizlenmiş duvarlarına yapıştırıyor. Wilson, görüntülerin sakız çalışmalarından daha kişisel olduğunu ve "sezgisel bir görsel günlüğü" temsil ettiğini söylüyor. 

Wilson, "Resimler hayatımın ve değer verdiklerimin bir kutlaması. Aynı zamanda dünyayı anlamlandırmaya çalıştığım bir görsel araştırma süreci" dedi.

Londra doğumlu Wilson, sanatçı ebeveynler tarafından büyütülürken üç yaşından itibaren kil ile çalıştığını, ilk sergisini ise 10 veya 11 yaşlarında yaptığını hatırlıyor.

Sanat eserleri, doğal ortamda heykellere ve büyük parçalara dönüştü; daha sonra ilgi alanı, 19 yıldır resim yaptığı sakız gibi tüketim dünyasından çöpe atılmış eşyalara dönüştü.

Wilson, kurumuş sakızın üst yüzeyinin kendisine kamu malına zarar vermeden resim yapabileceği bir alan yarattığını söylüyor. 

Wilson, "Spontane olabileceğim ve bir sanat formu yaratabileceğim bu küçük alanı buldum" dedi.

Sanatçının halka açık sokak sanatının büyük bir kısmı (kaldırımdaki sakızlar veya Yeraltındaki fayanslar) yetkililer tarafından kaldırıldı, ancak Milenyum Köprüsü'ndeki yüzlerce sakız resmine dokunulmadı.