Dünya

Londra’da İsrail’in Cenin saldırısı protesto edildi

07 Temmuz 2023 09:22

T24 Dış Haberler

İngiltere’nin başkenti Londra’da protestocular çarşamba günü İsrail'in ayrılıkçı politikalarına ve İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentine ve mülteci kampına düzenlediği baskına karşı kitlesel bir miting düzenledi.

Çeşitli gruplar tarafından yapılan protesto çağrısının ardından yerel saat ile 18.00'de İsrail Büyükelçiliği önünde toplanan protestocular Filistinliler’le dayanışmayı ifade eden pankartlar taşıdı ve "Filistin'e Özgürlük", "Apartheid'a Son", "Cenin'in Yanında Ol" ve "Katliamı Durdur" gibi sloganlar attı.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, protestoya katılanlar arasında Ortodoks Yahudi grupların yanı sıra bazı sosyalistlerin de yer aldığı, İngiltere’de faaliyet gösteren Filistin Dayanışma Kampanyası ve Britanya Filistin Forumu’nun da bulunduğu belirtildi.

Mitingde konuşma yapan Nükleer Silahsızlanma Kampanyası yetkilisi Carol Turner, İngiliz hükümetini İsrail’e verdiği askeri desteği sona erdirmeye çağırdı. İskoç Ulusal Partisi vekili Tommy Sheppard da konuşmasında Cenin’deki saldırıyı kınadı. Sheppard, "Buraya aynı zamanda Filistin halkına yönelik süregelen baskıya, uzun yıllardır devam eden işgale, günlük baskı düzenine karşı çıkmak için geldim" dedi.

Eski İşçi Partisi lideri, bağımsız vekil Jeremy Corbyn de gösteriye katılanlar arasındaydı ve İsrail saldırılarına karşı olduğunu ve Filistin halkıyla dayanışma içinde olduğunu vurguladı.

Corbyn ayrıca, mitingde tüm parlamento üyelerini boykot karşıtı yasa tasarısına karşı oy kullanmaya çağırdı. İngiltere parlamentosunda görüşülen ve yabancı ülkelerin İngiltere’deki kamusal örgütler tarafından boykot edilmesini engelleyecek olan yasa tasarısı, özel olarak İsrail’e karşı yapılan boykotları ilgilendiriyor.

Pazartesi günkü parlamento oturumunda Corbyn, tasarının görüşüldüğü sırada bir konuşma yapmış, Cenin’deki mülteci kampının 14 bin kişi barındırdığını ve yalnızca 0,5 kilometrekare alanda kurulu olduğunu söyleyerek İsrail’in mülteci kampındaki saldırıların sivilleri etkilememesinin mümkün olamayacağını belirtmiş, İsrail ordusunun sivilleri hedef almadıklarını söyleyen açıklamasını eleştirmişti. Corbyn’in konuşması İngiltere’de ve uluslararası kamuoyunda geniş yer bulmuştu.  

Mitingin ilerleyen saatlerinde protestocuların, “Nehirden denize, Filistin özgür olacak” sloganları eşliğinde bir yürüyüş düzenlediği belirtildi.

Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre, İsrail’in Cenin’e yönelik saldırılarında en az 12 Filistinli öldü ve 140'tan fazlası yaralandı. Ölenlerden beşinin çocuk olduğu ifade edildi.

Uluslararası hukuka göre, işgal altındaki topraklarda bulunan tüm İsrail yerleşimleri yasadışı kabul ediliyor.