Gündem

Levent Gök'ten Roboski'ye anıt

Eski CHP Milletvekili Levent Gök, ailelerin de talebiyle köye bir anıt yaptırmaya karar verdi

28 Aralık 2023 12:29

Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde, Türk Hava Kuvvetleri'nin F-16 savaş uçaklarıyla yaptığı hava saldırısında 34 sivil hayatını kaybetti. 28 Aralık 2011'de gerçekleşen bu katliamın ardından Meclis’te kurulan Araştırma Komisyonu’nda görev alan, yargılama sürecinde de ailelerin taleplerini gündeme getiren CHP eski Ankara Milletvekili Levent Gök, geçtiğimiz yıl "Roboski Uludere’nin Gözyaşları" kitabını kaleme aldı. Kitabının gelirini Roboski'deki ailelere ileteceğini söyleyen Gök, kitabın yayımlanmasından bir yıl sonra ailelerle iletişime geçti ve ailelerin de talebiyle köye bir anıt yaptırmaya karar verdi.

Duvar'dan Ceren Bayar'ın haberine göre, ölen oğluna sarılıp ağlayan bir anneyi tasvir eden anıt kaidesiyle birlikte 2 metre yüksekliğinde olacak. Kış şartları nedeniyle yerleştirmesi yapılamayan anıt önümüzdeki yıl kış koşulları ortadan kalkınca Roboski'de ailelerin istediği bir yere yerleştirilecek.

Roboski katliamından 40 gün sonra Meclis'te kurulan komisyonun bir üyesi olarak köye gittiğini söyleyen Gök, çocuklarını kaybeden annelerin kendisiyle baş başa görüştüklerini ve kendisine “Biz size güveniyoruz” dediklerini anlattı. Annelerin ızdırabını gözlerinde gördüğünü ve çok duygusal anlar yaşadıklarını ifade eden Gök, sonraki süreçte insani, vicdani ve ahlaki görevini yerine getirdiğini söyledi.

"Dava açılan bir kişi yok"

Çoğu çocuk 34 kişi hayatını kaybetmiş olmasına rağmen hakkında dava açılmış bir tek kişi bile bulunmadığını belirten Gök, “Geçtiğimiz yıl tüm yaşananları belgeleriyle kayda geçirmek ve tarihe not düşmek üzere bir kitap yazdım. Bu kitabın gelirini ailelere ileteceğimi söylemiştim. Bu yıl ailelerle görüşerek çocukların anısını yaşatmak için bu eseri yapmaya karar verdik” dedi.

Ölen çocuğuna sarılmış anne figürünün Roboski'de çocuğunu kaybeden tüm anneleri tarif ettiğini söyleyen Gök, “Unutulmamasını sağlamak için bu eseri yaptık. Hayatını kaybedenlerin unutulmamasına katkım olacaksa ben kendimi görevimi yapmış olarak kabul ederim” ifadelerini kullandı.