Gündem

KYK yurdunu protesto ettiği için tutuklanan Başer kardeşlerin mektubu, Bütçe Komisyonu'nda Bakan'a okundu: Barınma sorununu bizleri hapsederek çözmek istediler

“Bizler en doğal hakkımız olan parasız, bilimsel, demokratik eğitim istediğimiz, barınma hakkımızı istediğimiz için tutuklandık”

03 Kasım 2023 22:30

Asya Tekyaşar

Bir aylık yurt ücretini ödeyemediği KYK yurdundan atılmasını protesto ettikten sonra tutuklanan Burak Başer ve kardeşi Şura Başer, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’na mektup yazdı. Gergerlioğlu, mektubu TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Toplantısında Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’a verdi.

İstanbul’daki Esenyurt Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) Erkek Öğrenci Yurdu’nda kalan İstanbul Üniversitesi öğrencisi Burak Başer, bir aylık yurt ücretini ödeyemediği gerekçesiyle 15 Ekim 2022’de yurttan atıldı. Burak Başer’e, yurtta misafir olarak 15 gün kalmasına izin verildi. Misafir olarak kaldığı üçüncü günde yaşadıklarını sosyal medya hesabından paylaştığı için yurttan ikinci kez atıldı. Bunun üzerine Başer, 7 Kasım 2022 tarihinde yurda geri alınma ve parasız eğitim talebiyle kaldığı Esenyurt KYK Erkek Öğrenci Yurdu’nun önünde oturma eylemine başladı. Her hafta pazartesi ve perşembe günleri saat 16.00 ve 18.00 arasında yurt önündeki protestosunu sürdürdü. Eyleminin altıncı haftasında, 15 Aralık 2022’de kardeşi Şura Başer'in de aralarında olduğu altı arkadaşıyla  birlikte farklı yerlerde gözaltına alındı, 19 Aralık’ta ise tutuklandı.

TIKLAYIN - Tacize uğrayan öğrenciye KYK yurdu güvenliğinin yanıtı: “Bu saatte gelirsen normal”

“Demokratik haklarımızı kullanmanın karşılığı hapishane oldu”

Burak Başer, 2 Ağustos 2023’te kaldığı Antalya S Tipi Cezaevinden HEDEP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’na mektup yazdı. Başer, Gergerlioğlu’na yaşadığı mağduriyeti anlatarak, “Bizler en doğal hakkımız olan parasız, bilimsel, demokratik eğitim istediğimiz, barınma hakkı istediğimiz için tutuklandık” dedi. Başer, mektubunda şu ifadelere yer verdi:

“Bunların yanı sıra adalet için ölüm orucu yapan direnişçiler Gökhan Yıldırım, Sibel Balaç ve İleri Kızılaltun’a destek olmamız suç sayıldı. Dosyamızda oturma eylemi yapmak, basın açıklaması yapmak, ölüm orucu direnişçilerine destek açlık grevi yapmak, direnişçiler tahliye olduktan sonra onarı ziyaret etmek, yurttan atılmamla ilgili bildiri dağıtmak, yurda geri alınmak için başlattığım imza kampanyasının föyleri delil olarak sayıldı. Tüm bu demokratik haklarımızı kullanmanın karşılığı hapishane oldu.  Ülkemizde temel hak ve özgürlükler mücadelesinin önüne işte böyle geçmeye çalışıyorlar. Bizler devrimci gençler olarak tüm bu baskılara boyun eğmeyeceğiz. Parasız, bilimsel, demokratik eğitim istemeye, barınma hakkımızı istemeye, halkımız için adalet istemeye devam edeceğiz.”

“Gençlik geleceksiz kalmasın istediğimiz için bugün dört duvar arasındayız”

Şura Başer de 7 Eylül 2023’ta kaldığı Kandıra F Tipi Cezaevi'nden Gergerlioğlu’na mektup yazdı. Başer, kardeşi Burak Başer’in kaldığı yurtta yaşadığı mağduriyeti anlatarak, “Ben bir abla olarak, bir genç olarak, bir genç olarak kardeşimin yanında oldum. Biz bu yüzden tutuklandık. Gençlik geleceksiz kalmasın, parasını ödeyemediği için bir gecede kaldığı yurttan kapı dışarı edilmesin istediğimiz için bugün dört duvar arasındayız” dedi. Başer, mektubuna şöyle devam etti:

“Eğitimin ayaklar altına alındığı, ticarileştirildiği, gençler için artık bir gelecek ifade etmediği dönemdeyiz. Biz gençler olarak bu sistemde bir gelecek göremiyoruz. Ben size bu satırları yazarken bile Anadolu’nun birçok yerinde gençler barınma, beslenme, eğitim gibi en temel haklarından dahi mahrum bırakılıyor.  Ne zaman ki birileri bu gerçekleri dile getirse, yaşadığı adaletsizliklere karşı hakkını istese, dirense kendini hapishanelerde buluyor. İstiyorlar ki sorgulamayalım, düşünmeyelim, itiraz etmeyelim, direnmeyelim. Oysa biz geleceğimiz için mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz.”

Gergerlioğlu, mektubu TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Toplantısında Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak'a verdi. Mektup, komisyonda okundu.