Dünya

Kuzey Kore, üç ay sonra ilk defa kıtalararası balistik füze fırlattı

12 Temmuz 2023 15:50

T24 Dış Haberler

Kuzey Kore, toprakları yakınlarındaki provokatif olduğunu söylediği ABD keşif faaliyetlerini protesto etmek için “şok edici” sonuçlar doğuracağı tehdidinde bulunduktan günler sonra 3 ay içindeki ilk kıtalararası balistik füze denemesini gerçekleştirdi.

Associated Press’in haberine göre, sıvı yakıtlı balistik füzelere kıyasla tespit edilmesi daha zor olan katı yakıtlı bir silah türü olan Hwasong-18 kıtalararası balistik füzesini fırlatmış olabileceği değerlendirildi. Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un daha önce Hwasong-18'i nükleer güçlerinin en güçlü silahı olarak değerlendirdiği belirtildi.

Güney Kore ve Japonya'nın değerlendirmelerine göre, Kuzey Kore'nin başkent bölgesinden sabah 10 civarında ateşlenen füzenin, Kore Yarımadası ile Japonya arasındaki sulara inmeden önce maksimum 6 bin kilometre yükseklikte yaklaşık bin kilometre uçtuğu belirtildi. Gözlemciler füzenin komşu ülkelerden kaçınmak amacıyla yüksek bir açıyla fırlatıldığını ifade etti.

Japonya Hükümeti’nin Baş Sekreteri Hirokazu Matsuno, füzenin 74 dakika boyunca uçtuğunu ve bunun Kuzey Kore tarafından fırlatılan herhangi bir silah tarafından kaydedilen en uzun uçuş süresi olduğunu söyledi. Bir önceki rekor olan 71 dakika, geçen yıl sıvı yakıtlı Hwasong-17 füzesinin test uçuşu sırasında kaydedilmişti.

Güney Kore ordusu, fırlatmayı "ciddi bir provokasyon" olarak nitelendirdi ve Kuzey Kore'yi başka fırlatmalardan kaçınmaya çağırdı. Matsuno, Kuzey Kore'nin tekrarlanan füze fırlatmalarını "Japonya'nın, bölgenin ve uluslararası toplumun barış ve güvenliğine yönelik tehditler" diyerek kınadı.

Fırlatma, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol ve Japonya Başbakanı Fumio Kishida'nın Litvanya'nın Vilnius kentinde düzenlenen NATO zirvesine katıldıkları sırada gerçekleşti. Güney Kore Güvenlik Konseyi'nin Litvanya'da görüntülü olarak yaptığı acil toplantıda Yoon, Kuzey Kore'nin yasadışı silah programları nedeniyle daha güçlü uluslararası yaptırımlarla karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu.

Bu hafta başında Kuzey Kore, ABD'yi topraklarına yakın bir askeri casus uçağı uçurmakla suçlayan bir dizi açıklama yapmıştı.

Pazartesi gecesi yaptığı açıklamada Kim'in kız kardeşi ve başdanışmanı Kim Yo Jong, ABD casus uçağının günün erken saatlerinde Kuzey'in doğu münhasır ekonomik bölgesi üzerinde sekiz kez uçtuğunu iddia ederek ABD'yi bunun "şok edici sonuçlar doğuracağı" konusunda uyardı.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller ise salı günü yaptığı açıklamada, "Uluslararası hukuk açısından, (Kuzey Kore'nin) ABD'nin iddia ettiği münhasır ekonomik bölgesi üzerindeki uçuşlarının yasadışı olduğuna dair son açıklamaları temelsizdir, çünkü bu tür alanlarda açık denizlerde seyrüsefer ve uçuş özgürlüğü geçerlidir" dedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının Kuzey Kore'nin balistik teknolojiler kullanarak herhangi bir fırlatma yapmasını yasakladığı belirtildi. Ancak konseyin daimi üyeleri olan Çin ve Rusya’nın, son balistik füze denemeleri nedeniyle Kuzey Kore'ye yönelik ABD ve diğer ülkeler tarafından BM yaptırımlarını sertleştirme girişimlerini engellediği ifade edildi.