Dünya

Kuzey Kore, iki balistik füze daha fırlattı; bu hafta toplamda dört tane ateşlemiş oldu

01 Ekim 2022 07:32

T24 Dış Haberler

Güney Kore ordusu, Kuzey Kore'nin cumartesi günü iki tane daha balistik füze ateşlediğini açıkladı. Seul, Tokyo ve Washington'ın ortak askeri tatbikatları hızlandırmasının ve ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in Güney Kore'yi ziyaret etmesinin ardından yapılan balistik füze atışı sayısı toplamda dörde çıktı.

Cuma günü ABD, Güney Kore ve Japonya 5 yıldır ilk defa üçlü anti-denizaltı tatbikatları düzenlemişti. Kuzey Kore, bu tatbikatın ardından cumartesi sabahı erken saatlerde balistik füzeyi ateşledi.

Harris de perşembe günü Kuzey ve Güney Kore arasındaki silahsız bölgeyi ziyaret etmiş, ülkesinin Seul'a "sarsılmaz" desteğini göstermeyi hedeflemişti. 

Güney Kore ordusu cumartesi sabahı, Pyongyang'daki Sunan bölgesinden Japon Denizi'ne saat sabah 6.45 ve 7.03'te iki kısa menzilli balistik füze atıldığını açıkladı. 

Fırlatmaları "Ciddi bir provokasyon" olarak nitelendiren Güney Kore ordusu, "Füze 30 kilometre yüksekliğinde ve Mach 6 hızında 350 kilometre uçtu" bildiriminde bulundu. 

Japonya da füzelerin atıldığını doğrulayarak, füzelerin münhasır ekonomik bölgelerinin dışına düştüğünü bildirdi.

Kore yarımadasında iki başkent arasında müzakereler durmuş durumdayken, Kuzey Kore yasaklı silah programı ile öne çıkmaya çalışıyor.