Dünya

Kuzey Kore, en az 10 füze fırlattı; biri ilk kez deniz sınırının güneyine düştü

02 Kasım 2022 08:12

T24 Dış Haberler

Kuzey Kore'nin çarşamba sabahı doğu ve batı limanlarından en az 10 füze fırlattığı ve birinin Kuzey-Güney arasındaki deniz sınırının güneyine düştüğü belirtildi.

Bu, Kore Savaşı'nın 1953'te sona ermesinden bu yana ilk kez deniz sınırının güneyine düşen ilk füze oldu. 

Seul'den yapılan açıklamaya göre kısa menzilli balistik güze Güney Kore'nin Sokcho kentinin 50 kilometre uzağına düştü ve Ulleungdo adasında hava saldırısı sirenlerinin çalmasına neden oldu.

Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk-yeol, Pyongyang'ın füze atışı için, "bu efektif olarak bölgesel bir işgaldir" dedi. 

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada savaştan bu yana atılan bir füzenin ilk kez Kuzey Sınır Çizgisi'nin güneyine düştüğüne dikkat çekilirken, füzenin Güney Kore karasularının yakınına düşmesiyle ilgili "Bu kabul edilemez" denildi. 

Yapılan açıklamada füzenin Kuzey Sınır Çizgisinin 26 kilometre güneyine, Sokcho'nun 57, Ulleungdo'nun 167 kilometre açığına düştüğü belirtildi. 

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, "Ordumuz asla Kuzey Kore'nin provokatif hamlelerine tolerans gösteremez, ABD ile yakın işbirliği içinde gerekli karşılığı vereceğiz" açıklamasında bulundu.

Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı dün, ABD ile Güney Kore'nin ortak askeri tatbikatlarını "potansiyel bir işgal için hazırlık" olarak değerlendirerek kınamış; "güçlü adımlar atacakları" konusunda uyarıda bulunmuşlardı.