Politika

Kurtulmuş'tan yeni anayasa açıklaması: Türkiye, 12 Eylül döneminde yapılan anayasadan kurtulmalı

04 Eylül 2023 22:23

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin 12 Eylül döneminde yapılan anayasadan kurtulması gerektiğini belirterek, "TBMM Başkanı olarak bütün siyasi partilere çağrım, bu süreçte herkesin olumlu katkılar ortaya koyabilmesi lazım" dedi.

Bir televizyon kanalında katıldığı programda soruları yanıtlayan Kurtulmuş, TBMM'nin yeni yasama yılında öncelikli gündem maddelerinin neler olacağının sorulması üzerine, Meclis'in Türkiye Yüzyılı'nın başlangıcına tanıklık edeceğini dile getirdi.

AA'da yer alan habere göre, TBMM'ye bu süreçte büyük siyasi sorumluluklar düştüğüne işaret eden Kurtulmuş, yasama, yürütme ve yargının erkler ayrılığı prensibi içinde ancak amaç birliği doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye Yüzyılı ve büyük Türkiye ideali etrafında toplanılmasında ana sorumluluğun Meclis'e düştüğünün altını çizen Kurtulmuş, altısı siyasi parti grubu olmak üzere 15 partinin bulunduğu TBMM'nin gücünün yüksek olduğunu söyledi.

Komisyonda müzakere, Genel Kurul'da oylama önerisi

Komisyonların çok güçlü bir şekilde çalışması, her bir ihtisas komisyonunun kendi alanıyla ilgili çalışmalara öncülük etmesi gerektiğini dile getiren Kurtulmuş, şunları söyledi:

"Esas komisyonlarda, özellikle Plan ve Bütçe Komisyonu'nda konuşulan, tartışılan yasalarla ilgili uzun müzakereler yapılması, sonuçta Meclis'te direkt oylamaya geçilerek yasaların oylanması. Böylece hem muhalefet milletvekillerine daha fazla söz hakkının tanındığı hem de Meclis'in çok hızlı, etkin ve gerçekten insani şartlarda çalıştığı bir düzenin kurulması. Ben tabii ki bir fikir empoze etmemek için sadece ana çerçeveyi söylüyorum. Böyle bir Meclis İç Tüzüğü'ne ihtiyacımız var." 

Kurtulmuş, iyi niyetle ve samimiyetle bu konuda sonuç alınabileceğine yönelik inancını da dile getirdi.

"Tek başına hiçbir siyasi partinin anayasası olmaz"

Kurtulmuş, Türkiye'nin 12 Eylül döneminde yapılan anayasadan kurtulması gerektiğini belirterek, "TBMM Başkanı olarak bütün siyasi partilere çağrım, bu süreçte herkesin olumlu katkılar ortaya koyabilmesi lazım" dedi.

Tek başına hiçbir siyasi partinin anayasası olmayacağına dikkati çeken Kurtulmuş, "Meclis'te anayasayı değiştirecek çoğunluğu dahi olsa, bir parti anayasası değil, bir grubun anayasası değil, Türkiye'de olabilecek büyük bir çoğunluğun anayasası... Tabii ki yüzde 100 herkesin fikrini aynı noktada toparlayamazsınız ama milletin kahir ekseriyetinin, 'Bu anayasa oldu. Demokrat, katılımcı, reformcu, bir anayasa, milli bir anayasa' diyerek onay verdiği bir anayasayı yapabiliriz" diye konuştu.

Yeni Anayasa için parti gruplarının iyi niyetle çalışması ve öncelediği konuları ortaya koyması gerektiğini söyleyen Kurtulmuş, geçmişte 64 madde üzerinde bütün partilerin uzlaştığını hatırlattı.

Kurtulmuş, "Bugün itibarıyla çok daha geniş bir uzlaşının sağlanacağından eminim. İyi niyetli olmak gerekir. Anayasa meselesi iklim oluşturma meselesidir. Halkta böyle bir beklenti var. İnşallah halkoyuna gitmeye gerek kalmadan bir uzlaşıyla çıkarırız. Bunu, kendi adıma da bir vazife, sorumluluk olarak telakki ediyorum" dedi.

Başörtüsü düzenlemesi: Keşke geçen dönem çıkmış olsaydı

Kurtulmuş, "Geçtiğimiz dönemde başörtüsü konusunda yasa teklifi TBMM'ye geldi ancak görüşülemedi. Başörtüsü teklifinin yeni anayasa teklifinden ayrı olarak gelmesini bekliyor musunuz" sorusu üzerine başörtüsüyle ilgili düzenlemenin doğru ve yerinde olduğunu söyledi.

"Keşke geçen dönem politik tartışmalara heba edilmeyip bir şekilde çıkmış olsaydı" diyen Kurtulmuş, ailenin korunması konusundaki hassasiyetin de bir zaruret olduğunu vurguladı. Kararın siyasi parti gruplarında olduğunun altını çizen Kurtulmuş, siyasi parti gruplarının isterlerse geçen dönem yarım kalan teklifi güncelleyerek TBMM'nin gündemine getirebileceğini anlattı.

İsveç'in NATO üyeliği sürecine ilişkin soruları da yanıtlayan Kurtulmuş, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın iki ayrı reçete ile NATO üyeliğine onay verip verilmeyeceğini ilan etmesinin çok büyük bir siyasi adım olduğunu belirtti. Türkiye'nin terörle ilgili hassasiyetini söylerken blöf yapmadığını vurgulayan Kurtulmuş, Türkiye'nin, yurt dışında bu silahlı grupların korunup kollanmasının önüne geçilmesine yönelik talebi olduğunu kaydetti.

Son zamanlarda İsveç'te Kur'an-ı Kerim yakıldığına dikkati çeken Kurtulmuş, her bir eylemin planlı olduğunu, bunun sistematik eylemler olduğunu söyledi. Kurtulmuş, "Yabancı düşmanlığının İslam karşıtlığına çevrilmek üzere kurgulanmış bir proses olduğuna inanıyorum. Bütün bulgular da onu ortaya koyuyor" dedi.

İsveç'in NATO üyeliği gündemi: Olumlu sinyaller, Meclis de gereğini yapa

Türkiye'nin hassasiyetlerini ortaya koymasından sonra ayrı bir mecraya giren Finlandiya'nın NATO üyeliğinin önündeki engeli kaldırdığını anımsatan Kurtulmuş, "İsveç'te de olumlu bulabileceğimiz adımlar atılıyor. Ama İsveç'in attığı adımlar henüz hükümetin beklediği olgunlukta mıdır, bunlara karar verecek olan Dışişleri Bakanlığımız, hükümet yetkilileridir. Bir yasa çıkardılar terörle mücadele konusunda. Bununla ilgili uygulama da yaptılar. Bunlar olumlu sinyaller. Bu olumlu sinyalleri İsveç hükümeti yerine getirmeye devam ederse, hükümet konuyu Meclis'e taşır. Meclis de gereğini yapar" ifadelerini kullandı.

Erdoğan-Putin görüşmesi: Savaş baronları, tamtamlarını çalarak savaşı derinleştirmek istiyor Filenin sultanları

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Soçi’de, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinin sorulması üzerine Kurtulmuş, dünya ülkelerinin kamplara bölündüğünü, savaş baronlarının tamtamlarını çalarak Rusya-Ukrayna Savaşı'nı derinleştirmek istediğini söyledi.

Böyle bir dönemde Türkiye'nin ilkeli müzakereler yaparak her iki tarafla da görüştüğünü vurgulayan Kurtulmuş, Erdoğan'ın sürdürdüğü tavrın çok önemli olduğunun altını çizdi.

TIKLAYIN - Erdoğan: Putin 'Fakir ülkelere 1 milyon ton tahılı göndermek için lojistik çalışmalar yaptık' dedi; biz de 'Üzerimize ne görev düşüyorsa Türkiye olarak varız' dedik

Kerkük uyarısı

Kurtulmuş, Irak'ın Kerkük kentinde yaşanan olaylara da değinerek, Kerkük'ün Şii Türklerin, Sünni Türklerin, Arapların, Kürtlerin ve diğer gayrimüslim grupların birlikte iç içe asırlardır hiçbir problem yaşamadığı bir yer olduğunu belirtti.

TIKLAYIN - Kerkük'te gerginlik neden arttı, Kürt ve Türkmen liderler son gelişmeleri nasıl yorumladı?

Mezhep ve etnik yapı üzerinden insanları ayrıştırmanın tam manasıyla bir fitne, bölmek ve parçalamak olduğunu ifade eden Kurtulmuş, "Kerkük'te uygulanacak her türlü asimilasyon, yok etme ya da onların yerlerini değiştirme çabaları doğrudan doğruya karşısında Türkiye'yi bulur. Türkiye, böyle bir şeye müsaade etmez. Kerkük'teki Türkmenler de oranın halkıdır. Orada kıyamete kadar kalacaklardır. Kimsenin bunu değiştirmeye gücü yetmez. Irak merkezi hükümetini, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'ni bu konuda hassasiyet içerisinde olmaya davet ediyorum" diye konuştu.

Filenin Sultanları: Gurur duyduk

Kurtulmuş, A Milli Kadın Voleybol Takımı'nın Avrupa Şampiyonu olmasına ilişkin de, "Tebrik ediyoruz, büyük gurur duyduk. Türkiye'nin Avrupa Şampiyonu olmasını hep beraber, her alanda topyekun kalkınma hedefimizin de sonucu olarak görüyorum" dedi.