Dünya

Kürtajın yasak olduğu Teksas'ta mahkeme, ölümcül anomali yaşayan bir kadının kürtaj olmasına izin verdi

08 Aralık 2023 16:56

ABD’nin Teksas eyaletinde yaşayan 31 yaşında Kate Cox isimli 20 haftalık hamile kadın, fetüsünde ölümcül anormallik bulunması sebebiyle eyalette yasak olmasına karşın kürtaj izni için mahkemeye başvurdu.

Cox’ın avukatlarının Teksas Eyalet Mahkemesi'ne sundukları şikayette, Kate Cox’ın doktorları tarafından kendisine kürtaj yapılması gerektiği ve kürtaj olmamasının hayati bir tehlikeye yol açabileceği yönünde ifadeler yer aldı.

"Gerçek bir adalet hatası olurdu"

DHA'nın aktardığına göre, video konferans yöntemiyle görülen davada, Hakim Maya Guerra Gamble genç kadın için geçici bir kürtaj izni vereceğini açıkladı. Gamble, “Bayan Cox ve doktorları için geçici bir kürtaj izni imzalayacağım. Bayan Cox'un umutsuzca ebeveyn olmak istemesi ve kürtajın yasak olması sebebiyle onun bu yeteneğini (doğurganlığını) kaybetmesine neden olabileceği fikri, şok edici ve gerçek bir adalet hatası olacaktır” dedi.

Eyalet savcısından tepki

Hakim Maya Guerra Gamble’ın kararına tepki gösteren Eyalet Savcısı Ken Paxton, sosyal medyadan yaptığı açıklamasında, “Travis County bölge hakimi tarafından verilen ve kürtajın devam etmesine izin veren kararın hastaneleri, doktorları veya başka herhangi birini Teksas'ın kürtaj yasalarını ihlal etmekten kaynaklanan hukuki ve cezai sorumluluktan muaf tutmayacaktır” ifadelerini kullandı.

Hakimin kararının hiçbir hastane ve doktoru korumayacağını belirten Paxton, uygulanması durumunda en az 100 bin dolar ceza ödeyebileceklerinin söyledi

Ne olmuştu?

ABD Yüksek Mahkemesi, ülke genelinde kürtaj hakkını anayasal olarak garanti altına alan 1973 tarihli "Roe-Wade kararını" 24 Haziran 2022'de iptal etti. Bu karar ile kürtaj anayasal bir hak olmaktan çıkarken bu konudaki kanunlar eyaletlerin kendi inisiyatiflerine bırakıldı.

Mahkemenin muhafazakâr yargıçlarından Samuel Alito tarafından kaleme alınan karar görüşünde Roe-Wade kararının, 'açıkça yanlış' olduğu ve kaldırılması gerektiği savunuldu. Karara hayır oyu veren üç liberal yargıç -Stephen Breyer, Sonia Sotomayor, Elena Kagan- yazdıkları ortak şerhte "Bugünün kararının bir sonucu kesin: kadın haklarının ve özgür ve eşit vatandaşlar olarak statülerinin kısıtlanması" yorumunda bulundu.

ABD Yüksek Mahkemesi'nin aldığı Roe-Wade kararını bozma kararı, kararın bozulacağının basına sızdığı Mayıs-Haziran 2022 döneminde ve sonrasında ülke çapında protestolara neden oldu. Kürtaj hakkının temel bir hak ve sağlık hakkı olduğunu dile getiren binlerce kadın ve kürtaj hakları savunucusu pek çok eyalette 'Yasalarınızı bedenimden çekin', 'Benim bedenim, benim tercihim' ve 'Kürtaj hakkı, sağlık hakkıdır' yazılı dövizler taşımıştı.

Roe-Wade kararının bozulmasının ardından çoğu ABD'nin güneyinde olmak üzere 13 eyalette kürtaj tamamıyla yasaklandı. Buna eyaletler, ABD'nin Idaho, Güney Dakota, Wisconsin, Teksas, Oklahoma, Missouri, Arkansas, Louisiana, Tennessee, Mississippi, Kentucky, Alabama ve Batı Virginia'ydı. Kürtaj hakkına erişim Georgia eyaletinde gebeliğin ilk 6 haftası ile sınırlandırılırken Utah, Arizona, Kuzey Carolina ve Florida'da 15, 18 veya 20 hafta sınırı bulunuyor.