Spor

Kulüpler Birliği ve TFF toplantısı sona erdi | Ali Koç: Hakemlik müessesesini değerlendirdik, yapacak çok işimiz var

22 Aralık 2023 18:15

Kulüpler Birliği Vakfı ile Türkiye Futbol Federasyonu, Riva'da bir araya geldi. Toplantıya Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak da katıldı. Toplantı sonrası taraflar birlikte açıklama yaptı.

Türk futbolunda son dönemde üst üste yaşanan büyük olayların ardından büyük bir toplantı organize edildi. Kulüpler Birliği Vakfı, bugün Riva'da bulunan Türkiye Futbol Federasyonu Tesisleri'nde Gençlik ve Spor Bakanı Bak ve TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi ile bir araya geldi.

Saat 16.00'da başlayan toplantı yaklaşık 2 saat sürdü.

Toplantının ardından Kulüpler Birliği Başkanı Ali Koç, TFF Başkanı Büyükekşi ve Gençlik ve Spor Bakanı Bak açıklamalarda bulundu.

Bakan Bak: Sık sık bir araya geleceğiz, sorunları konuşarak çözebileceğimize inanıyoruz

Toplantının verimli geçtiğini belirten Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, "Güzel toplantı oldu. Değerli Kulüpler Birliği Başkanı, kulüp başkanları, TFF Başkanı ve yöneticileriyle beraber futbolun özellikle sorunlarıyla ilgili çok kapsamlı geniş toplantı oldu. Geçen hafta da Kulüpler Birliği Vakfı'nı ziyaret ettik. Sorunları görüştük. Tekrar TFF yönetimini ve Kulüpler Birliği'ni bir araya getirdik. Sorunların çözümü ile ilgili değerlendirmeler yaptık, görüş ortaya koyduk. Bu noktada katkı veren kulüp başkanlarına teşekkür ederim. Türk futbolunun geleceği ile ilgili bir araya gelip, omuz omuza verip güzel şekilde çıkmamız gerektiğini biliyoruz. Bu süreci omuz omuza verip bitireceğimize inanıyoruz. Halkımız futbolu seviyor. Milli takımımızın 2024 Avrupa Şampiyonası'nda Almanya süreci var. Orada başarılar elde edeceğimize inanıyoruz. Sorunları konuşarak çözebileceğimize inanıyoruz. Sık sık beraber toplantı yapmamız önerildi, buna biz de varız. Bazı talepler var. Onları da aldık ve takip edeceğiz. Kulüplerin ekonomik konuları ile ilgili talepleri var. Onları da değerlendireceğiz. Bu süreçten güçlü şekilde çıkacağımıza inanıyoruz. Sporun paydaşlarının 2024'te başarılı süreç geçirmesini arzu ediyoruz. Güçlü ve başarılı Türk sporunu arzu ediyoruz. Paydaşlarla sık sık bir araya geleceğiz. Kulüpler Birliği Vakfı'na, kulüp başkanlarına ve TFF başkan ve yönetimine teşekkür ediyoruz. Biz bir aradayız, güçlü şekilde bu süreci atlatacağımıza Türk sporunu daha iyi noktalara taşıyacağımıza inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Ali Koç: Hakemlik müessesesini etraflıca değerlendirdik

Hürriyet'in aktardığı habere göre Kulüpler Birliği Başkanı Koç, "Bakanlığımız, Kulüpler Birliği ve TFF, bir toplantı yapalım istemiştik. Kendisi de sağ olsun 1 hafta bile geçmeden bize saatlerini ayırdı. Kendisi zaten içimizden gelen birisi, sorunlara da aşina. Futbolu da yakından takip ediyor. Son haftalarda yaşananları, futbolun temel problemlerini, hakemlik müessesesini etraflıca değerlendirdik. Yapacak çok işimiz var. Arzu ve irade varsa el ele, omuz omuza temel sorunları çözebileceğimize dair toplantı sonucu aldık dersek abartmış olmayız. İnşallah tez zamanda kısa, orta ve uzun vadeli planlarla Türk futbolunun bir daha bu sorunları konuşmayacağı, sorunların tamamen minimize edildiği ve marka değerimize zarar vermediği noktaya el birliğiyle inşallah getirebiliriz" dedi.

Büyükekşi: Şampiyonluğu hedefleyen bir Türkiye için hep birlikte yola çıkmamız gerekiyor

TFF Başkanı Büyükekşi, "Kulüpler Birliği Vakfı ile birlikte gerçekleştirdiğimiz toplantıya sayın bakanımız da teşrif etti. Futbolumuzun önemli sorunlarını masaya yatırdık. Konuları istişare ettik. Kendilerinin çok kıymetli görüşlerini aldık. Çok güzel ve verimli bir toplantı oldu. Her zaman söylüyoruz, biz büyük bir aileyiz. Bugün Kulüpler Birliği Vakfımıza ve başkanlarımıza ayrı ayrı teşekkür ederim. Herkes, bu kıymetli ailenin birer fertleri. İşte bu değerli ailenin tüm paydaşlarının samimi ve yapıcı diyalog içinde olması da son derece önemli. Bu mekanizmanın düzgün bir şekilde işlemesi de en önemli önceliğimiz. Bir başarı varsa hep birlikte sahipleneceğiz, başarısızlıkta da aynısı olacak. A Milli Takımımız, EURO 2024'te hepimizin göğsünü kabartmak için sahaya çıkacak. Milli takımımızın başarılı olmasını hep birlikte hazırlamamız gerekiyor. Kulüplerimizde oynayan futbolcularımızın çok başarılı olması gerekiyor ki A Milli Takımımız da başarılı olsun. Yine 2032 yılında ev sahipliğini yapacağımız EURO 2032'de şampiyonluğu hedefleyen bir Türkiye için hep birlikte yola çıkmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu? 

Trendyol Süper Lig'in 15. haftasında MKE Ankaragücü ile Çaykur Rizespor arasında oynanan karşılaşma 1-1 berabere sona erdi. Karşılaşmanın ardından Ankaragücü Başkanı Faruk Koca, saha ortasına kadar gelerek hakem Halil Umut Meler'e saldırdı. Başkan Koca, Rizespor maçının ardından sahaya girerek karşılaşmanın hakemi Halil Umut Meler'e yumruk attı. Darbeyle yere düşen Meler'in etrafını güvenlik güçleri sardı. Bu hareketten sonra bir süre yere çökerek fenalık geçiren Faruk Koca'yı yöneticiler sakinleştirmeye çalıştı. Saldırının ardından Halil Umut Meler'in sol gözü morardı. Halil Umut Meler, tedavisi yapıldıktan 10 dakika sonra yoğun güvenlik önlemleri altında soyunma odasına götürüldü.

MKE Ankaragücü Kulübü, Çaykur Rizespor ile oynadıkları maçın ardından yaşanan olaylar nedeniyle spor camiasından özür diledi. Kulüpten yapılan açıklamada, "MKE Ankaragücü Kulübü olarak bu akşam yaşanan hadisenin üzüntüsü içerisindeyiz. Eryaman Stadı'nda karşılaştığımız Çaykur Rizespor karşılaşması sonrası yaşanan üzücü olaydan dolayı Türk futbol kamuoyundan ve tüm spor camiasından özür dileriz" denildi.

Olayın ardından; Ankaragücü Başkanı Faruk Koca'nın da aralarında bulunduğu toplam 6 kişi adliyeye sevk edildi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Faruk Koca ile birlikte 2 kişinin daha tutuklandığını duyurdu.

Tunç'un açıklaması şu şekilde:

"11/12/2023 tarihinde Ankaragücü-Çaykur Rizespor Trendyol Süper Lig müsabakası sonrası sahaya inerek maçın hakemine yönelik şiddet eylemine karışan tüm şüpheliler ile maç sonrası sahaya inen taraftarlar hakkında 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanuna aykırılık ve Türk Ceza Kanunu’nca “kamu görevlisini yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle yaralama ve tehdit suçlarından” Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığımızca başlatılan soruşturma kapsamında, Şüpheliler F. K., Ş. Y. Ş. ve K. Ç. Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığımızca alınan ifadelerini müteakip sevkedildiği Ankara Batı Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğince “kamu görevlisini yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle spor alanında kırık oluşacak şekilde yaralamak” suçundan tutuklanmıştır.
Görüntü analizlerinden maç bitiminde sahaya indikleri tespit edilen şüpheliler R. K., Ö.O.Ü, V.D. hakkında da 6222 S.Y. uyarınca adli kontrol kararı talep edilmiştir.
Soruşturmaya titizlikle devam edilmektedir."

Türkiye Futbol Federasyonu, olayın ardından ligleri süresiz tatil ilan ettiğini açıkladı. 

TIKLAYIN- Ankaragücü Başkanı Faruk Koca'dan hakem Halil Umut Meler'e sahada yumruk ve tekmeli saldırı!

TIKLAYIN - Halil Umut Meler'i tekmeleyenler stada VIP taraftar olarak girmiş!

TIKLAYIN - Halil Umut Meler'i yumruklayan eski AKP'li vekil Faruk Koca, inşaatında ölen küçük çocuk için ceza olarak 12 bin 100 TL ödemiş!

TIKLAYIN - Halil Umut Meler'e saldıran Ankaragücü Başkanı Faruk Koca tutuklandı

TIKLAYIN - Sahada hakem yumruklayan "fair play" ödüllü Faruk Koca kimdir?

TIKLAYIN - Hakem Halil Umut Meler’e sahada yumruk atan Ankragücü Başkanı Faruk Koca "Beynim attı, gözüm karardı" demiş

TIKLAYIN - Faruk Koca AKP'den ihraç edildi!

TIKLAYIN - Murat Yetkin'den Faruk Koca portresi: Erdoğan'ın ev sahipliğinden hakem dövmekten tutuklanmaya

TIKLAYIN - Faruk Koca savcılıkta "yumruk" dedi, hâkimlikte "tokat"a çevirdi: Ben tokat attım, hakem 5-10 saniye sonra kendisini yere attı!

TIKLAYIN - AKP'den "Faruk Koca" açıklaması: Disiplin suçu oluşmuştur

TIKLAYIN - Faruk Koca, Ankaragücü Başkanlığından istifa etti

TIKLAYIN - AKP'den "Faruk Koca" açıklaması: Disiplin suçu oluşmuştur

TIKLAYIN - Faruk Koca, PFDK'ya sevk edildi

TIKLAYIN - Faruk Koca hakkında "efendi biri" diyen AKP'li Metiner: Öfkesine yenik düştü

TIKLAYIN - Halil Umut Meler, kendisini ziyarete gelen Ankaragücü heyetini kabul etmedi!

TIKLAYIN - Ankaragücü'nün yeni başkanı, Faruk Koca'nın "ortağı" İsmail Mert Fırat oldu

 

İstanbulspor-Trabzonspor maçından neler oldu?

Ankaragücü-Çaykur Rizespor maçında yaşanan eski Ankaragücü Başkanı Faruk Koca'nın Hakem Halil Umut Meler'e yumruk ve tekmeli saldırısı henüz tazeyken, futbol yine bir krize daha ev sahipliği yaptı. Trabzonspor'u evinde ağırlayan İstanbulspor, maçın 2-1 Trabzonspor'un üstünlüğüne geçtiği dakikalarda ani bir karar aldı. Karşılaşmanın 73. dakikasında sahaya inen İstanbulspor Başkanı Ecmel Faik Sarıalioğlu, takımı sahadan çekti.

Trendyol Süper Lig'in 17. haftasında İstanbulspor-Trabzonspor maçının ilk yarısı 1-1 berabere bitti. Mücadelenin 67. dakikasında Esenyurt Necmi Kadıoğlu Stadı'nda oynanan karşılaşmada, bordo-mavili takımı 2-1 öne geçiren golden önce Loshaj ile Mendy arasında Trabzonspor ceza sahası önünde yaşanan mücadele sonrasında Loshaj yerde kaldı. 


Hakem Ali Şansalan'ın oyunu devam ettirmesinin ardından pozisyonun devamında Trabzonspor, Onuachu ile ikinci golünü attı. VAR hakemi Serkan Totak, pozisyonu uzun süre kontrol ettikten sonra, maçın orta hakemi Ali Şansalan orta noktayı işaret ederek golün geçerli olduğunu işaret etti.

Bunun üzerine İstanbulspor Başkanı Ecmel Faik Sarıalioğlu, 73. dakikada sahaya inerek, futbolcuları sahadan çekti. İstanbulsporlu oyuncular, uzun süre Başkan Sarıalioğlu'nu ikna etmeye çalıştı. Ancak Sarıalioğlu "Sorumluluk bende" diyerek bütün takımı tek tek soyunma odasına gönderdi. İstanbulspor kaptanı Mehmet Yeşil soyunma odasından dönerek sahaya çıkmayacaklarını deklare etti. Bunun üzerine Trabzonsporlu futbolcular ve maçın hakemleri sahayı terk etti. Hakem Şansalan da soyunma odasına giderken, İstanbulspor-Trabzonspor maçı yarıda kaldı. Maçla ilgili son kararı Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) verecek.

İstanbulspor'dan ilk açıklama: Bedeli her ne olursa olsun

Çekilme sonrası ilk açıklama da İstanbulspor Asbaşkanı Ömer Saral'dan geldi. Trabzonspor karşısında takımın sahadan çekilmesinin ardından, "Bedeli her ne olursa olsun" şeklinde bir paylaşım yaptı.

TFF nasıl bir karar verebilir?

Türkiye Futbol Federasyonu'nun Disiplin Yönetmeliği gereğince, bir takımın maçtan çekilmesi durumunda, o takım 3-0 mağlup ilan edilir.

Ayrıca, söz konusu takımın 3 puanı silinir ve bu eyleme sebep olan takımın başkanı, teknik direktörü ve sahada bulunan yöneticisi, iki yıl süreyle her türlü futbol faaliyetlerinden men edilir ve ağır bir para cezası verilir.

Bunların ötesinde, takım, hakem giderleri ve diğer masrafların yanı sıra, maçtan çekilme sonucu mağdur olan karşı takımın uğradığı zararları karşılamak üzere, Türkiye Futbol Federasyonu tarafından belirlenen bir miktar tazminat ödemekle yükümlü kılınır.

TIKLAYIN - Yine hakem kararı, yine sahaya inen başkan: İstanbulspor yönetimi takımı sahadan çekti; "Bedeli ne olursa olsun" dedi!

TIKLAYIN - Sahadan çekilen İstanbulspor'dan ilk açıklama: Bedeli her ne olursa olsun...

TIKLAYIN - İstanbulspor Başkanı Ecmel Faik Sarıalioğlu'na tepki yağıyor: Türkiye’deki başkanlık sisteminde genel bir problem var gibi!

TIKLAYIN - Trabzonspor Teknik Direktörü Abdullah Avcı: Futbol adına üzücü, kararı TFF verecek

TIKLAYIN - Hakemin kararını beğenmeyen yönetim sahaya indi: Oyuncuların sahadan çekildiği İstanbulspor-Trabzonspor maçından kareler

TIKLAYIN - İstanbulspor, Trabzonspor maçında sahadan çekildi: TFF nasıl karar verebilir? Cezası ne olacak?

TIKLAYIN - İstanbulspor Başkanı Sarıalioğlu'ndan ilk açıklama: Takdir kamuoyunun, yapacak bir şey yok

TIKLAYIN - Takımı sahadan çeken İstanbulspor Başkanı Sarıalioğlu: TFF istifa etmez görevden alınır; TFF'nin istifa edecek yetkisi yok

TIKLAYIN - Fehmi Koru: “Futbolda kötü şeyler oluyor” deniliyor, sorunlu tek alan futbol değil ama çözüme ondan başlamakta yarar var

TIKLAYIN - Altaylı: Türk hakemleri "Maraton"la hedef haline geldi; “Bir kabzımal Türk hakemliğini bitiriyor” diyordum; beni dinleyen olmadı

TIKLAYIN - Trabzon'dan 'Saral'lara, inşaat sektöründen spor kulübüne; İstanbulspor Başkanı Ecmel Faik Sarıalioğlu kimdir?