Dünya

Kudüs'te sinagoga silahlı saldırı: Sekiz ölü, 10 yaralı

27 Ocak 2023 22:44

İsrail'in başkenti Kudüs'ün Neve Yaakov Mahallesi'ndeki bir sinagoga düzenlenen silahlı saldırıda, en az sekiz kişinin hayatını kaybettiği, 10 kişinin de yaralandığı belirtildi.

Kudüs'ün doğusundaki Neve Yaakov Mahallesi'nde bulunan bir sinagogta silahlı saldırı meydana geldi. Polis tarafından yapılan açıklamada, olayda en az sekiz kişinin hayatını kaybettiği, 10 kişinin de yaralandığı belirtildi. Polis, olay yerine aracıyla gelen ve etrafa ateş açan şüphelinin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Öte yandan Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in olay yerine gelerek İsrail Polis Şefi Kobi Shabtai ile sahada durum değerlendirmesi yaptığı aktarıldı.

Dışişleri'nden kınama

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, şöyle denildi:  
“Kudüs’te 27 Ocak akşamı bir sinagoga düzenlenen ve çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısını kınıyoruz. Son dönemde bölgede artış gösteren saldırıların yeni bir şiddet sarmalına dönüşmesinden endişe duyuyor, tüm tarafları itidale ve bu tür olayların durdurulması için gerekli önlemleri almaya çağırıyoruz. Saldırıda hayatını kaybedenlerin aileleri ile İsrail Hükümeti ve halkına taziyelerimizi sunuyor, yaralananlara acil şifalar diliyoruz.”  

ABD'den kınama

ABD de sinagoga düzenlenen ve en az sekiz kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı kınadı. Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre,  yaptığı yazılı açıklamada, "Bu akşam Kudüs'teki bir sinagogda meydana gelen menfur terör saldırısını şiddetle kınıyor ve en az sekiz masumun öldürüldüğü can kayıplarının şok ve üzüntüsünü yaşıyoruz" ifadesini kullandı.

Saldırının trajik bir şekilde Uluslararası Holokost Anma Günü'ne denk geldiğini belirten Jean-Pierre, ABD'nin İsrail hükümeti ve halkına tam destek olmaya devam edeceğini vurguladı. Jean-Pierre, yaralılara yardım etmek ve saldırının faillerinin bulunmasına destek vermek üzere ABD Başkanı Joe Biden'ın güvenlik ekibini, İsraillin ilgili kurumlarıyla temas etmeye yönlendirdiğini aktardı.

1