Politika

Kübra Par: Bernie Sanders’a seçim kazandıramayan bir ‘ilerici’ söylem Türkiye’de Kılıçdaroğlu’na kazandırabilir mi?

03 Ekim 2022 10:47

HaberTürk yazarı Kübra Par, ABD'ye gidecek olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun neoliberal politikalara karşıtlığı ile bilinen ABD'li demokratik-sosyalist senatör Bernie Sanders ile görüşecek olmasına atıfta bulunarak, "Bernie Sanders’a seçim kazandıramayan bir ‘ilerici’ söylem Türkiye’de Kılıçdaroğlu’na kazandırabilir mi? İYİ Parti çizgisini bile içine sindiremeyen bir muhalif çevrenin bu soruyla yüzleşmeye gönüllü olacağından şüpheliyim. Meral Akşener boşuna 'Bize parmak sallayanlar var' demiyor" dedi. 

Par, yazısında şu ifadeleri kullandı:

"Geleneksel değerlerinin saldırı altında olduğunu hisseden, vatanının bölünmesinden korkan, çocuklarının cinsel kimlik yöneliminden kaygılanan, göçmenlerin ülkesini işgal ettiğini düşünen, inanç kimliğinin aşağılandığını hisseden milyonlarca insan sağ-milliyetçi-popülist -muhafazakâr politikacılara yöneldi.

Alt gelir grupları kendilerine ekonomik refah vadeden sol ya da sosyal demokrat partilere değil, anlam dünyalarına hitap eden sağ partilere oy verdi.

Hem dünyadaki sol hem de bizdeki muhalif çevreler, argümanlarını özgürlük ve demokrasi vaadi üzerine inşa ederken bu insanları ikna edecek alternatif bir değerler söylemi oluşturmakta yetersiz kaldı.

Yerel seçimlerde Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu’nun seçim kazanmasının arkasında sağ değerler dünyasının içinden görünmelerinin payı zannedildiğinden büyüktü."

Murat Sabuncu yazdı: Kılıçdaroğlu ABD’de ‘İlerici Enternasyonel’e adım mı atacak, Sanders onun için iyi bir örnek mi?

TIKLAYIN - Kılıçdaroğlu: Amerika’ya icazet almaya gitmiyorum