Gündem

Ankara’da tarihi ziyaret: Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP lideri Özel’in 1,5 saat süren görüşmesinde "diyalog ve iade-i ziyaret" mesajı

Görüşmenin yeni anayasa dışında olası diğer gündem maddesi ise yargı krizi, ekonomik kriz, seçim sonuçları ve CHP’nin, Türkiye haritasının büyük çoğunluğunu kırmızıya boyadığı belediyelerdi

CHP lideri Özgür Özel, AKP Genel Merkezi'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile

02 Mayıs 2024 15:55

T24 Haber Merkezi 

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel arasındaki görüşme sona erdi. Görüşme, CHP’nin 47 yıl sonra birinci; AKP’nin ise 22 yıl sonra ilk kez ikinci parti olduğu tabloda gerçekleşecek olmasıyla da tarihi önem taşıyor. AKP ile CHP liderlerini de 8 yıl sonra bir araya getiren görüşme, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi yerine AKP Genel Merkezi’nde gerçekleşti. Erdoğan’ın CHP’nin desteğini beklediği, Özel’in ise “anayasaya tam sadakat” şerhi düştüğü yeni anayasa tartışmasının nasıl bir müzakereyle sonuçlanacağı ise merak konusu oldu. 

Görüşmenin ardından açıklama yapan AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Erdoğan'ın ziyaretten memnun olduğunu belirterek, "Olumlu bir havada geçmiştir ziyaret. Sayın Cumhurbaşkanımız, diyaloğun devam etmesi gerektiğini belirtmişlerdir. Kendi takvimlerine uygun bir zamanda iade-i ziyaret gerçekleştireceklerdir’’ ifadelerini kullandı. 

Ziyaret sonrası gazeteci İsmail Saymaz'a konuşan Özel’in, "Olumlu bir atmosferde gerçekleşti. Olumlu sonuçlar doğuracağına dair iyimserim. Önümüzdeki günlerde gelişmeleri takip edeceğim. Müzakere ve mücadeleyi birlikte yürüteceğiz" dediği öğrenildi. 

TIKLAYIN - Erdoğan ile görüşmesinin ardından Özel'den ilk açıklama

Dört aylık genel başkanlık sürecinde 31 Mart seçim sonuçlarıyla partisini 47 yıl sonra büyük başarıya taşıyan Özgür Özel, bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüştü. Genel Merkezin kapısında AKP Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş tarafından karşılanan Özel ve beraberindekiler, tokalaşmanın ardından içeriye geçti. İkili arasındaki saat 16.04'te başlayan görüşme 17.36'da sona erdi. 


Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP lideri Özgür Özel, AKP Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş ile eski Washington Büyükelçisi ve CHP Milletvekili Namık Tan, AKP Genel Merkezi'nde

AKP'den "boş sandalye" açıklaması

Görüşmede, Özel'in yanında eski Washington Büyükelçisi ve CHP Milletvekili Namık Tan da yer alırken, AKP heyetinden de Elitaş bulundu. Basına verilen toplu karede ise Erdoğan’ın yanındaki boş sandalye dikkat çekti. AKP’den yapılan açıklamaya göre; boş koltuk ve oturma düzeni herhangi bir anlam içermiyor. Odanın mevcut oturma düzeni korunarak Özel kabul edildi.

Erdoğan'dan iade-i ziyaret mesajı

Erdoğan'ın, Özel'le oturma düzeni hakkındaki konuşmasının ardından Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan'a, "En kısa sürede CHP Genel Merkezi'ne 'iade-i ziyarette bulunalım" dediği öğrenildi. Özel’in de bunun üzerine, Cumhuriyet Halk Partisi’ne yapılacak ziyaretten memnuniyet duyacaklarını söylediği belirtildi. Kaynaklar, Özel’in randevunun Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Merkezi’nde verilmiş olmasından memnuniyet duyduğunu ilettiğini aktardı.

 

Özel, Erdoğan'a "Cumhuriyet Ateşi"ni hediye etti

Özel, Erdoğan'a Paşabahçe'nin "Gururla" serisinden "Cumhuriyet Ateşi" isimli objeyi hediye etti. "Cumhuriyet Ateşi", Mustafa Kemal Atatürk'ün genç Cumhuriyet’in Avrupa’ya gönderdiği öğrencilerden Sadi Irmak'a hitaben söylediği “Sizi birer kıvılcım olarak gönderiyoruz, gür alevler halinde geri dönmelisiniz” sözünden ilhamla oluşturulmuş bir eser.

Özel, ayrıca yanında Manisa’da düzenlenen Uluslararası Mesir Macunu Festivali’nden getirdiği mesir macununu da hediye etti.

Görüşmenin gündem maddeleri nelerdi?

Bugün gerçekleşen tarihi görüşmenin ana gündem maddesi ise hükümetin, ülkenin kaderini şekillendirme noktasında ısrarcı olduğu yeni anayasa çalışmaları ve elbette seçim sonuçlarıydı. Erdoğan’ın CHP’nin desteğini beklediği, Özel’in ise “anayasaya tam sadakat” şerhi düştüğü yeni anayasa tartışmasının nasıl bir müzakereyle sonuçlanacağı merak konusu oldu. CHP liderinin Erdoğan’ın masasına bırakacağı diğer gündemler arasında ise yargı krizi, ekonomik kriz, emekli maaşları ve hak ihlalleri de bulunuyordu. 

CHP liderinin aylardır dile getirdiği “en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çekilmesi” önerisini de doğrudan Erdoğan’a iletmesi bekleniyordu. Hayat pahalılığı, emekli ve memur aylıkları ve öğretmen atamaları gibi konular da diğer gündemler arasında oldu. 

TIKLAYIN - 8 yıl sonra ilk kritik görüşme bugün: Erdoğan’dan “destek”, Özel’den “anayasaya tam sadakat” beklentisi

TIKLAYIN - DEM Parti, CHP’ye gidiyor: “Anayasa Hazırlık Komisyonu” kuran DEM, Erdoğan’la görüşen Özel’e kendi yol haritasını sunacak

Seçim sonuçları ve belediyelerin borçları

Bir diğer gündem maddesi ise kuşkusuz seçim sonuçları ve CHP’nin, Türkiye haritasının büyük çoğunluğunu kırmızıya boyadığı belediyeler olacaktı. Belediyelerin merkezi yönetimden onay bekleyen projeleri de Özel tarafından Erdoğan’a iletilecekti. Görüşme öncesi belediye başkanları ile toplantı yapan CHP lideri, görüşmede nazım plan imzalarının atılması, krediler gibi konuların öne çıkacağını söylemişti.

Erdoğan ve Özel, tarihi görüşmede

Bir diğer konu da AKP ve MHP yönetimlerinden devralınmış borçlardı. Zira, AKP ve MHP’den CHP’ye geçen belediyelerin borçlarının 100 milyar liranın üzerinde olduğu gündeme gelmişti. İkili arasındaki görüşmede bu konuların görüşülüp görüşülmediği henüz netleşmiş değil. 

CHP lideri Özgür Özel, Genel Merkezin önünde AKP Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş tarafından karşılandı

Ömer Çelik: Olumlu havada geçti 

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in görüşmesine ilişkin yazılı bir değerlendirmede bulundu.

Çelik, “Sayın Cumhurbaşkanımız CHP Genel Başkanı Sayın Özgür Özel’in ziyaretinden memnuniyet duymuşlardır. Olumlu bir havada geçmiştir ziyaret. Sayın Cumhurbaşkanımız, diyaloğun devam etmesi gerektiğini belirtmişlerdir. Kendi takvimlerine uygun bir zamanda iade-i ziyaret gerçekleştireceklerdir’’ ifadelerini kullandı.


Erdoğan'ı en son Kılıçdaroğlu, Külliye'de ziyaret etmişti 

İki partinin liderleri en son 8 yıl önce bir araya gelmişti. En son eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, MHP lideri Devlet Bahçeli ile birlikte, Erdoğan’ı 15 Temmuz’dan iki hafta sonra Külliye’de ziyaret etmişti. 

ERDOĞAN-ÖZEL GÖRÜŞMESİNİN GÜNDEM TRAFİĞİ

TIKLAYIN - Özgür Özel, seçimden sonra Sabah gazetesine konuştu: Makama saygıdan taviz yok

TIKLAYIN - Özel dediğini yaptı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı bayramda aradı: "Diyalog kanalının açık olması fayda sağlar" dedi, görüşme 5 dakika sürdü

TIKLAYIN - Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Özgür Özel'e yanıt: Sayın Özel'e kapımız açık; ele alacağımız konu çok

TIKLAYIN - Özgür Özel'den Erdoğan görüşmesine ilişkin açıklama

TIKLAYIN -  Erdoğan'dan Özgür Özel açıklaması: Randevu talebi gelmedi; yenilikçi ve özgürlükçü anayasa konusunda CHP’nin destek vereceği inancındayım

TIKLAYIN - Özgür Özel'den Erdoğan'ın "anayasa" çağrısına yanıt: Bir şeyi değiştirmek istiyorsanız, önce mevcut olana uyun da onu görelim

TIKLAYIN - İlk temas gerçekleşti | Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel, TBMM Resepsiyonunda çay içti: Haftaya görüşeceğiz

TIKLAYIN - Cumhurbaşkanı ile TBMM'de görüşen Özgür Özel'den "Anayasaya tam sadakat" şerhi: Sayın Erdoğan'ı dinlemeden müzakerelere kapıyı kapatmam