Ekonomi

"Kripto kışı" sona mı erdi? Bitcoin, bu yıl yaklaşık yüzde 90 yükseldi

Ripple davasının ardından kripto paralar hızla yükseldi

14 Temmuz 2023 12:33

T24 Ekonomi Servisi

Kripto paralardaki hızlı yükseliş, dün ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) kripto para birimi XRP için açtığı davanın Ripple lehine sonuçlanmasıyla devam etti.

New York Güney Bölge Mahkemesi Yargıcı Analisa Torres, Ripple'ın kripto para birimi XRP'yi borsalarda satarak federal menkul kıymetler yasasını ihlal etmediği kararına varmıştı. Böylece ABD'de ilk kez bir yargıç, belirli dijital varlık satışlarının menkul kıymetler yasalarının dışında kaldığını kabul ederek bir kripto para şirketi lehine karar verdi.

Kararın ardından kripto paraların 2023'teki yükselişi hızlandı. Bitcoin'de günlük yükseliş yüzde 4'ü aşarak 31 bin 818 dolar seviyesi görüldü. Böylece Bitcoin'in 2023'teki yükselişi yüzde 88,7'yi geçti. Bitcoin, aynı zamanda Haziran 2022 sonrası en yüksek seviyeye ulaştı.

Aylık yükseliş yüzde 30

Bitcoin'deki artış son bir ayda ise yüzde 30 seviyesinde.

Bitcoin, Kasım 2021'de 69 bin dolar seviyesine yaklaşarak rekor kırmış ancak 2022'de Fed'in faiz artırımlarına başlamasıyla beraber sert bir şekilde düşerek 20 bin dolar seviyesinin altına çekilmişti.

Kripto paraların, Fed'in faiz artırımlarıyla çok hızlı bir şekilde gerilemesi "kripto kışı" olarak adlandırılıyordu.

Ether, 2000 dolar sınırında

En büyük ikinci kripto para Ether mart ayından sonraki en hızlı yükselişini gerçekleştirerek 2000 dolar seviyesine dayandı.

Davanın lehine sonuçlanmasıyla Ripple ise yüzde 73 yükseldi.

TIKLAYIN: Ripple davasında karar çıktı, kripto paralar hızla yükseldi