Dünya

Kremlin: Tahıl Anlaşması askıda, tekrar başlatılması konusunda ilerleme kaydedilmedi

12 Eylül 2023 12:19

T24 Dış Haberler

Kremlin, Tahıl Anlaşması'nın tekrar başlatılması için henüz bir ilerleme kaydedilmediğini ifade etti.

Rus haber ajansı TASS'ın aktardığına göre, Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in girişimi tekrar canlandırmak için diplomatik temasları sürerken Tahıl Anlaşması'nın durumu hakkında açıklamada bulundu. 

Peskov, Rusya'nın 17 Temmuz'da aldığı karar doğrultusunda Tahıl Anlaşması'nın "askıda olduğunu" ifade etti ve tekrar başlatılması yönünde bir ilerleme kaydedilmediğini belirtti. 

Dün Hindistan'da yapılan G20 Zirvesi dönüşünde dış politikayla ilgili değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "1 milyon ton tahılı, fakir Afrika ülkelerine Katar-Türkiye-Rusya olarak göndermeyi planladık. Yapmayı düşündüğümüz bu ihracatı, tekrar gözden geçirmek suretiyle adımlarımızı atacağız" dedi. 

Rusya'nın temmuzda çekildiği ve fiilen sona erdirdiği Tahıl Anlaşması kapsamında 33 milyon ton tahıl sevkiyatı yapıldığı hatırlatan Erdoğan, "Yeniden bu miktarı artırmak suretiyle en az gelişmiş Afrika ülkelerini rahatlatalım teklifinde bulunduk" dedi. Erdoğan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un da bunu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le gözden geçireceğini söylediğini aktardı. Erdoğan, Putin'le bu konuda bir telefon görüşmesi daha yapacaklarını aktardı.

Erdoğan, daha önce Katar'ın da dahil olduğu planın Karadeniz Tahıl Girişimi'ne alternatif olmadığını belirtmişti.