Dünya

Kremlin'den Yemen'i hedef alan ABD ve Britanya'ya kınama; Husilere "Kızıldeniz'de saldırıları durdurun" çağrısı

Peskov, konuyla ilgili bir soru üzerine "Uluslararası hukuk açısından bu saldırılar gayrimeşrudur" dedi

12 Ocak 2024 15:15

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD ve Britanya'nın Kızıldeniz'deki eylemlerine karşılık olarak Yemen'e saldırısı üzerine açıklamada bulundu. Peskov, konuyla ilgili bir soru üzerine "Uluslararası hukuk açısından bu saldırılar gayrimeşrudur" dedi. 

Ancak Peskov, Husilere "son derece yanlış" olarak nitelendirdiği ticari gemilere saldırma "uygulamasından vazgeçmeleri" çağrısını da tekrarladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, mesajlaşma uygulaması Telegram üzerinden yaptığı açıklamada "[Washington ve Londra] kendi yıkıcı amaçları doğrultusunda bölgedeki durumu tırmandırmak adına uluslararası hukuku tamamen hiçe saydıklarını gösterdiler" dedi. Zaharova, "ABD'nin Yemen'e yönelik hava saldırıları, Anglo-Saksonların BM Güvenlik Konseyi kararlarını saptırmasının bir başka örneğidir" diye yazdı.

Televizyonda yayınlanan bir brifing sırasında Zaharova, Yemen'deki saldırıların "küresel barış ve güvenliğe doğrudan bir tehdit" oluşturduğunu söyledi. Zaharova ayrıca uluslararası toplumu saldırılar nedeniyle ABD ve İngiltere'yi kınamaya çağırdı.

Rusya'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği, ABD-İngiltere saldırılarıyla ilgili olarak BM Güvenlik Konseyi'nden acil bir toplantı talep ettiğini ve bu toplantının bugün ilerleyen saatlerde yapılmasının beklendiğini açıklamıştı. 

Ne olmuştu?

ABD ve Britanya, Kızıldeniz'de gemilere yapılan saldırıları durdurmak amacıyla Yemen'de Husi kontrolündeki bölgelere hava saldırısı düzenlemişti.

ABD Başkanı Joe Biden, saldırının sabah saatlerinde ABD ve Britanya kuvvetleri tarafından Avustralya, Bahreyn, Kanada ve Hollanda'nın desteğiyle gerçekleştirildiğini söylemişti. ABD ve İngiliz basınında yer alan haberlere göre saldırıda ondan fazla hedef vurulmuştu.

Yaptığı açıklamada Biden, "Hava saldırıları, Husilerin Kızıldeniz'de uluslararası gemiciliğe yaptığı eşi benzeri görülmemiş saldırılara direkt bir yanıttır" demişti.