Dünya

Kremlin'den AB'nin Ukrayna ve Moldova kararının ardından Türkiye örneği: Görüyoruz ki, adaylıktan öteye gitmedi

Kremlin Sözcüsü Peskov, Türkiye'nin AB aday üyelik süreciyle ilgili "Türkiye egemen, bağımsız bir ülke hâline geldi" dedi

24 Haziran 2022 15:24

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Avrupa Biriliği (AB) ülkeleri liderlerinin Ukrayna ve Moldova’ya aday ülke statüsü vermesi üzerine yaptığı açıklamada Türkiye örneği vererek “Görüyoruz ki bu, adaylıktan öteye gitmedi, fakat bununla birlikte Türkiye egemen, bağımsız bir ülke hâline geldi” dedi. 

Sputnik’in aktardığı habere göre, günlük basın toplantısını düzenleyen Kremlin Sözcüsü Peskov, AB ülke liderlerinin Ukrayna ve Moldova kararıyla ilgili "Birincisi, elbette bu, Avrupa'nın iç meselesi. Bu süreçlerin bize daha fazla sorun ve anılan ülkelerle bizim aramızdaki ilişkilerde daha fazla sorun oluşturmaması, bizim için çok önemli. Bu tür sorunlar, yeteri kadar var zaten" dedi.

Söz konusu süreçlerin Rusya-AB ilişkilerini daha kötüye götürmemesinin de önemli olduğunu kaydeden Peskov, zira ilişkilerin hâlihazırda çok fazla zarar gördüğünü belirtti.

Şu anda Moldovalıların Avrupalı olmayı Avrupalılardan daha çok istediklerini gördüklerine dikkat çeken Peskov, AB'ye adaylık konusuna bakışını Türkiye'deki deneyimlerine dayanarak şöyle anlattı: "20 yılı aşkın bir süre önce Türkiye'de büyükelçiliğimizde, henüz Sovyetler Birliği büyükelçiliği iken diplomat olarak görev yapmaya başladığımı, o zaman Türkiye'nin de umut beslediğini, AB'ye aday olduğunu, Avrupa'nın ayrılmaz bir parçası olmak, 'gri' bölgeden çıkmak ve Avrupa ile Asya'nın birleştiği yerde, Avrasya bölgesinde Avrupa'nın organik parçası olmak için çok şeyden taviz vermeye hazır olduğunu hatırlıyorum. Fakat görüyoruz ki bu, adaylıktan öteye gitmedi, fakat bununla birlikte Türkiye egemen, bağımsız bir ülke haline geldi."

AB ülkelerinin liderleri, dün Brüksel'deki zirve toplantısında Ukrayna ve Moldova'ya aday ülke statüsü verilmesini kararlaştırmıştı. AB Konseyi Başkanı Charles Michel, sosyal medyadaki Ukraynaca ve Rumence açıklamasında, kararı 'tarihi' olarak nitelemişti. "Bugünkü karar AB yolunda çok önemli bir adımı ifade ediyor" diyen Michel, Ukrayna ve Moldova halklarını tebrik etmişti.