Dünya

Kremlin: Azov komutanlarının iadesini Türkiye'yle istişare etmeye başladık, doğalgaz hub planı etkilenmez

"Türkiye'yle oldukça sıkı, gelişmiş, çok yönlü ve karşılıklı faydaya dayanan ilişkilere sahibiz. Bazı konularda görüş ayrılıkları mevcut"

10 Temmuz 2023 15:21

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, esir takası kapsamında Türkiye'de bulunan beş Azov Taburu komutanının Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile birlikte ülkelerine dönmesi meselesini Ankara ile istişare etmeye başladıklarını söyledi. 

Sputnik Türkçe'nin aktardığına göre; "Batı ülkelerinin aksine Türkiye'nin Rusya'yla diyaloğu koruduğunu ve en üst düzeyde sürdürdüğünü" kaydeden Peskov, Moskova'nın tutumunu açıklamak ve çeşitli alanlardaki müteakip anlaşmalarda bu durumu dikkate almak için bu diyalog kanallarını kullanacaklarını ifade etti.

"Azov Taburu'nun iadesi, doğalgaz transfer merkezi planını etkilemez" 

Peskov, Azov Taburu komutanlarının iadesinin Türkiye'de doğalgaz transfer merkezi kurma planlarını etkilemeyeceğini vurguladı.

Peskov, Türkiye'nin bu kararı sonrası doğalgaz transfer merkezi projesinin askıya alınıp alınmayacağının sorulması karşısında, "Hayır, bunun hiçbir ilgisi yok. Türkiye'yle ilişkilerimizi sürdürme niyetindeyiz. İlişkilerimiz çok kapsamlı, karşılıklı faydaya dayanan ticari-ekonomik işbirliğini, özellikle az önce bahsettiğiniz ve bölgedeki çok sayıda ülkenin, hatta Avrupa ülkelerinin çıkarlarını ilgilendiren proje gibi hususlara devam edeceğiz. Bu, herkes için önemli ve bu nedenle buna devam edeceğiz. Fakat elbette diyaloğumuz sırasında Türk tarafından yaşanan gelişme hakkındaki açıklamalarını alacağız ve bunları müteakip anlaşmalara hesaba katacağız" ifadelerini kullandı.

"Putin ve Erdoğan tahıl anlaşmasını konuşmadı, gerekirse konuşurlar"

Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 17 Temmuz'da sona erecek tahıl anlaşmasının uzatılmasını henüz konuşmadıklarını ancak gerektiğinde konuşacaklarını kaydetti.

Peskov, Putin ve Erdoğan'ın gerektiğinde telefon görüşmesi yapmak için çok hızlı bir şekilde mutabakat sağladıklarını anımsattı.

"Türkiye'nin diğer ülkelerle olan ilişkilerinin Rusya'nın aleyhine olmayacağını umuyoruz"

Kremlin Sözcüsü, Türkiye'nin Ukrayna da dahil diğer ülkelerle ilişkilerini geliştirmesinin Rusya'nın aleyhine olmayacağını umduklarını belirtti.

Bayraktar şirketinin Ukrayna'da fabrika kurmasına dair yorumları istenen Peskov, "Türkiye'nin Ukrayna da dahil her ülkeyle ilişkilerini geliştirme hakkı var. Türkiye'nin ortağı olarak biz, bu ilişkilerin gelişmesinin bizim aleyhimize olmayacağını umuyoruz. İki ülkenin dışişleri bakanları telefon konuşması yaptı. Çeşitli düzeylerde temaslar var. Türkiye'yle oldukça sıkı, gelişmiş, çok yönlü ve karşılıklı faydaya dayanan ilişkilere sahibiz. Bazı konularda görüş ayrılıkları mevcut" diye konuştu.