Gündem

KPSS soruşturmasında ön rapor hazırlandı: 3 soru birebir aynı, 10'u benzer

Soru komisyonu üyelerinin ifadesine başvuruldu; sınav öncesi telefon görüşme ve baz kayıtları mercek altına alındı

06 Ağustos 2022 13:10

2022 KPSS sorularının sızdırıldığı iddiasıyla başlatılan çifte soruşturma sürüyor. Uzmanlarca hazırlanan ön raporda 3 sorunun birebir aynı, 10 sorunun benzer olduğu tespit edildi. Soruşturma kapsamında soruları hazırlayan ve seçen ÖSYM çalışanlarının ifadesine başvurulurken şüphelilerin sınav öncesi telefon görüşme ve baz kayıtları mercek altında.

Sınavdan önce sızdırıldığı iddia edilen 20 soru uzmanlarca incelendi. Konuya ilişkin hazırlanan ön rapora göre şüpheli 13 soru var. Genel Yetenek-Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri sınavında çıkan sorular ile sınavdan önce sosyal medyada yayınlanan sorular karşılaştırıldı. Uzmanlarca yapılan incelemede 3 sorunun birebir aynı olduğu tespit edildi. Bu soruların cevap şıklarının örtüştüğü de ortaya çıkarılırken, 10 sorunun ise benzerlik gösterdiği kaydedildi.

Soru benzerliğinin tesadüf mü yoksa bir sızıntıdan mı kaynaklandığına ilişkin incelemenin halen devam ettiği bildirildi.

Soru komisyonu üyelerinin ifadesine başvuruldu

Devlet Denetleme Kurulu’nun ÖSYM’deki incelemesi sürüyor. Bu kapsamda Genel Yetenek-Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri sorularını hazırlayan uzmanlar ile soru komisyonu üyelerinin ifadesine başvuruldu.

Soruların sızdırıldığı iddia edilen Yediiklim yayınevi yönetici ve soru uzmanları ile ÖSYM çalışanlarının telefon arama ve baz kayıtları da mercek altına alındı. Sınav öncesi, şüpheli görüşme olup olmadığı araştırılıyor.

ÖSYM çalışanları ve yöneticilerine yönelik iddialar Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı memur suçları bürosunca yürütülürken, Yediiklim Yayınevi ve çalışanlarına yönelik soruşturmanın Müracaat ve Suçüstü Savcılığı’nca yürütüldüğü öğrenildi.

Ne olmuştu?

2 Ağustos günü, 31 Temmuz Pazar günü yapılan KPSS'deki bazı soruların, Yediiklim Yayınları'nın deneme sınavlarında yer alan sorularla aynı olduğu iddia edilmişti. 

ÖSYM'den aynı gün yapılan açılamada iddialar yalanlamış, "2022 KPSS Lisans Genel Yetenek-Genel Kültür Sınavı ile Eğitim Bilimleri Sınavı 31 Temmuz 2022 Pazar günü sabah ve öğleden sonra oturumlarında güvenli bir biçimde gerçekleştirilmiştir. Bazı sınav sorularının bir yayınevinin deneme sınavı sorularıyla aynı olduğuna ilişkin sosyal medya platformlarında ortaya atılan iddiaların incelemelerimiz neticesinde asılsız olduğu anlaşılmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" denilmişti. 

İddiaların ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Devlet Denetleme Kurulu'na inceme talimatı vermiş ve ÖSYM Başkanı Halis Aygün'ü görevden almıştı.

DDK, iddialarla ilgili incelemesinin ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuş, Başsavcılık da soruşturma başlatmıştı.

Ayrıca Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, kurul olarak inceleme başlattıklarını duyurmuştu.  Polis Yediiklim  Yayınları'nın iki merkez binasına baskın yaparak dokümanlara el koymuştu.

KPSS oturumları, iptal edilmişti.

TIKLAYIN - KPSS skandalı: ÖSYM Başkanı'nı koltuğundan eden, sınavın iptaline giden süreçte neler yaşandı?

TIKLAYIN - KPSS soruşturmasında MASAK da devrede: Sorular ve para trafiği inceleniyor

TIKLAYIN - ÖSYM "iddialar asılsız" demişti, KPSS oturumları iptal edildi