Çevre

Koruma altındaki Rize İkizdere Vadisi'nde Reis Holding, HES projesi başlattı

"LİMAK başaramadı, Reis de başaramayacak"

12 Haziran 2023 11:53

Cengiz İnşaat'ın İkizdere Vadisi’nde yapmak istediği taş ocağına karşı dayanışma çağrıları sürerken, bu kez Reis RS Enerji Elektrik Üretim Sanayi tarafından Rize'nin İkizdere ilçesinde, İkizdere-Dereköy HES Projesi'nin yapılması için çalışmalara başlandı. İkizdere Dernekler Federasyonu 2. Başkanı İsmet Ekşioğlu, enerji ihtiyacı adı altında dünyaca örneği olmayan ve turizm bölgesi ilan edilen vadinin yok edileceğini, gidecek başka vatanlarının olmadığını ifade ederek HES projesine karşı dayanışma çağrısında bulundu.

Reis RS Enerji Elektrik Üretim Sanayi'nin Rize, İkizdere ilçesi, Dereköy Köyü Mevkii, Kabahor Deresi adresinde yapmayı planladığı HES projesiyle ilgili ÇED süreci başladı. Reis Holding, "halkın bilgilendirilmesi ve sürece katılımı toplantısının" 22 Haziran saat 10.00'da İkizdere Öğretmenevi toplantı salonunda yapılacağını duyurdu.

"İkizdere Vadisi, SİT ve turizm alanı ilan ediliyor ardından katlediliyor"

Bu duruma tepki gösteren Ekşioğlu, şunları söyledi:

"Vadilerimiz aç gözlü holdinglerin HES ve taş ocağı çalışmalarıyla açıkça işgal altında. Bu vadilerimiz 2010’dan itibaren Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun aldığı karar sonucu doğal SİT alanı ilan edilmiştir. İlgili bakanlık ise aradan tam 10 yıl geçtikten sonra bu durumu tescil etmiştir. Bakanlığın kararına göre ise sit alanı ilan edilen bu bölgelerde henüz başlamış proje yok. Kurulun kararı sonrasında 2863 sayılı Yasa gereği söz konusu bu alanlarda sözde taş ocağı, madencilik çalışması dahi yapılamayacak, HES inşaatlarına izin verilmeyecek. Böylece önemli turizm bölgesi olan İkizdere, Anzer, Cimil ve Ovit yöresinde yapılması planlanan 26 HES projesinin yapımı imkansızlaştırılacaktı, ancak bu böyle olmadı. İkizdere Vadisi, koruma altına alınmış bir vadi olmasına rağmen nasıl oluyor da bu vadide yeniden taş ocağı ve HES projeleri yapımına izin veriliyor? Bir yandan yasal kararlar alıyorsunuz, diğer yandan bu kararları yok sayıyorsunuz. Bugün Cengiz İnşaat’ın katlettiği Eskincedere Vadisi, dünyaca koruma altına alınan 200 vadiden bir ve de 50. sırada yer almaktadır ve bu cenneti yok ettiniz.

"Nedir bu tesislerden çektiğimiz"

Eskincidere Vadisi gibi çok değerli bir vadimiz olan bir diğeri ise Dereköy köyü vadimizdir. Bu vadimizden yüzyıllardan beri gürül gürül akan kırmızı pullu alabalıklarıyla meşhur Velkü deremiz var. İkizdere Vadisi, bir yandan turizm vadisi ilan ediliyor diğer yandan ise enerji, maden vs. denilerek yani kâr uğruna katlediliyor. Bu vadide 26 HES projesi var bunların altısı zaten aktif olarak faaliyette ve de iki taş ocağı da aktif çalışıyor. Bu cennet İkizdere Vadisi'ni zaten yok etmişler Cengiz İnşaat’ın taş ocağı adı altında bu vadiyi nasıl katlettiğini artık dünya gördü biliyor şimdi, bu yetmezmiş gibi bir avuç suyumuz kalan Velkü'deki deremize de göz koydular. Zaten buradaki sularımızı gasp ettiler aldılar. Cennet vadimiz zaten yok oldu bütün bunlar yetmezmiş gibi şimdi başımıza Reis Holding’in yapacağı HES belası geldi. Yahu bu vadide zaten su kalmadı ki nereye nasıl HES yapıyorsun? Bu ülkeyi tek başına yöneten reisten yıllardır çekiyoruz şimdi de Reis Holding’den çekeceğiz nedir bu reislerden çektiğimiz? Açıkçası bize diyorlar ki; 'biz buraları katledeceğiz bu vadiyi terk edin burada yaşamanız artık mümkün değil gidin'.

"Limak başaramadı Reis de başaramayacak" 

Biz dün Cengiz’in katliamlarına karşı sergilediğimiz direnişi burada sularımızı kâr uğruna elimizden almak isteyen Reis Holding’e karşı da direneceğiz. Her türlü hukuksal süreci yürüteceğiz. Tüm duyarlı yurttaşlarımızı bu HES projesine karşı 22 Haziran 2023 Perşembe yapılması düşünülen halkı bilgilendireme toplantısını yaptırtmamak için dayanışmaya çağırıyoruz. Bizim gidecek başka vatanımız yok. Artık bizim verecek bir tas suyumuz da yok. LİMAK başaramadı, Reis de başaramayacak."

Reis Holding'in geçmişi 

Reis Holding, 1980’de Fevzi Reis tarafından Samsun’da kuruldu. Akaryakıt sektöründe ticari faaliyetine başlayan şirket daha sonra otomotiv, tütün ürünleri ve son olarak enerji alanında ciddi yatırımlar yapmaya başladı. 2014'te dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı adaylığı sürecinde, "bir Erdoğan daha gelmez" diyerek destek açıklaması yapan Samsunlu iş insanı Fevzi Reis’in sahibi olduğu firma tarafından inşa edilen HES projesi için 4 Ekim’de Cumhurbaşkanlığı tarafından vadi boyunca 700 bin metrekareden fazla 112 parsel tarım arazisi için acele kamulaştırma kararı çıkarıldı. Ayrıca Tokat’ın Zile, Yozgat’ın ise Çekerek ile Aydıncık ilçeleri sınırlarında Reis Enerji Şirketi tarafından inşa edilen Çekerek Regülatörü ve HES Projesi, yöre köylülerinin açtığı davalar devam ederken tamamlandı. Projeye karşı açılan davada mahkemece atanan bilirkişi ekibinin raporuna da yansıyan bilgilere göre, Çekerek Irmağı Vadisi, HES Projesi yüzünden adeta bir kanala dönüşürken, doğal yaşam ve köylülerin tarımsal üretimi de ikiye bölündü.