Dünya

Korsika adasında parlamentoda Korsikaca konuşulması yasaklandı

Mahkemenin aldığı karar, Fransız adasında öfkeye neden oldu

11 Mart 2023 08:38

T24 Dış Haberler

Fransa'nın Korsika adasında mahkemenin yerel parlamentoda Korsikaca konuşulmasını yasaklaması öfkeye sebep oldu. 

Bastia şehrindeki mahkeme, Fransa Anayasası'na göre kamu ofisi sahiplerinin resmi çalışmalarında sadece Fransızca konuşabileceğine hükmetti. 

Dünyada ana dili Korsikaca olan yaklaşık 150 bin kişi bulunuyor. UNESCO, İtalyancaya yakın bir yapısı olan dili yok olma riskiyle karşı karşıya diller arasında listeliyor.

Perşembe verilen mahkeme kararının ardından yerel parlamentodaki tartışmaların Korsikaca yapılmasına izin verilmesi geleneği Anayasa'ya aykırı sayıldı ve yasaklandı.

Mahkeme ayrıca, yerel kuralların, "bir Korsika halkının varlığını" da efektif olarak savunduğunu, bunun da Anayasa'ya aykırı olduğunu belirtti. 

Mahkeme kararı, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un yönetiminin Korsikalı yerel yöneticilerle daha fazla otonomi için görüştüğü bir dönemde verildi. 

Otonomiyi savunan Korsikalı siyasetçiler, mahkeme kararına tepki gösterdi. Adanın Yönetim Konseyi Başkanı Gilles Simeoni ve Korsika Parlamentosu Başkanı Marie-Antoinette Maupertuis, "Bu karar, Korsikalıların oturumlar sırasında kendi dillerini konuşamaması anlamına geliyor" dedi. 

İkili, karara itiraz edeceklerini duyurdu.