T24 Podcast

Korona yeniden sahnede: "Eris" varyantı ne kadar tehlikeli?

25 Ağustos 2023 15:31

Alman Robert Koch Enstitüsü’nün verilerine göre, Almanya’da korona vakalarının sayısı 6 haftadır artıyor. Sadece laboratuvar sayılarından istatistik çıkaran enstitü çalışanları bu rakamın daha fazla olacağını tahmin ediyor. Zira aşı olan ve koronayı gündeminden çıkaran vatandaşlar, soğuk algınlığı ve grip olduğunu düşünerek test yaptırmıyor. Test merkezleri kapatılan Almanya’da eczanelerde hatta marketlerde bile test bulunabiliyor. Omikron’un bir alt varyantı olan Eris’e Almanya’da da rastlandı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) son açıklamasına göre, Eris, şu ana kadar 51 ülkede görüldü. Uzmanlar, bir Yunan tanrısının adı olan Eris’in diğer varyantlarda daha hızlı yayılmadığını ve daha ağır semptomlara neden olmadığında hemfikir. Uzmanların hemfikir olduğu bir başka konu ise belli yaşın üzerinde olup kronik rahatsızlığı bulunanların mutlaka tedbir alması, aşı olması ya da en azından maske takması.

WDR Cosmo Türkçe’ye konuşan Prof. Dr. Ahmet Saltık da aşının hayat kurtardığını hatırlatıyor. Covid-19 virüsü ve onunla mücadelede sağlık sisteminin deneyim kazandığını, toplumsal bağışıklığa ulaşılmamış olunsa da çok sayıda kişinin ya hastalanarak ya da aşı olarak hasta olma riskini azalttığını söyleyen Saltık, dünya üzerinde aşıya erişimde hala adaletsizlik olduğunu vurguluyor. Saltık “aşı olunmalı” diyor ama Turkovak’dan kesinlikle kaçınılmasını öneriyor. Alman BionTech ve Amerikan Pfizer şirketleri yeni aşının uygulanması için gerekli başvuruları yaptı. Yeni aşının sonbaharda piyasaya sürülmesi bekleniyor.