Ekonomi

"Körfez ülkeleri IMF gözetimini şart koşuyor"

31 Ağustos 2023 11:40

Ekonomim yazarı Maruf Buzcugil, yabancı sermayenin, özellikle de Körfez sermayesinin Türkiye'ye yatırım için IMF gözetimini şart koştuğunu yazdı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, ekonomi gazetecisi Erdal Sağlam'ın IMF'den destek istendiği ve bu nedenle bir heyetin Türkiye'ye geleceği iddialarının doğru olmadığını bildirmişti. Bakanlık açıklamasında, IMF heyetine yönelik resmi bir daveti bulunmadığı, ancak heyetin, IMF'nin Türkiye ile ilgili teknik ekibinde kısa süre önce değişiklikler olduğu ve ekibe yeni üyelerin katıldığı belirtilmişti. Açıklamada, diğer ülkelerde de mutat olduğu üzere, yeni ekibin, ülkeyi tanımak, kendi paydaşlarıyla tanışmak ve Türkiye'nin son dönemdeki ekonomi politikalarını daha yakından öğrenmek isteyebilecekleri için teknik ve rutin bir ziyarette bulunabileceği kaydedilmişti.

"Yapılan anlaşmalara rağmen bir türlü kaynak girişi sağlanamaması da bu talebe bağlanıyor"

"IMF heyeti geliyor" tartışmasını yazısında hatırlatan Buzcugil, şunlara değindi:

"Türkiye’ye gelmeye hevesli ve niyetli yabancı sermayenin özellikle de Körfez ülkelerinin yüksek enflasyonun dizginleneceği, kur istikrarının sağlanacağı ekonomik program uygulanırken 'IMF gözetimi'ni şart koştuğu artık her yerde dile getiriliyor. Yapılan anlaşmalara rağmen bir türlü kaynak girişi sağlanamaması da bu talebe bağlanıyor. IMF’in tüm üye ülkelerde ekonominin güncel durumunu görmek için her yıl yaptığı incelemeler (4.madde) kapsamında Eylül ayında yollayacağı heyetin ziyareti bu nedenle önem kazandı.

IMF açıklamasında 'IMF teknik ekibi, 4. madde konsültasyonuna hazırlık amacıyla Türk yetkililerle görüşmelerde bulunmak üzere eylül ayı sonunda Türkiye’ye rutin bir ziyarette bulunacak' denildi. IMF Türkiye masası heyeti bu kapsamda geçen yıl da 14-26 Ekim günleri arasında Ankara ve İstanbul’da kamu ile özel sektör temsilcileriyle görüşmeler yapmıştı."

Yazının tamamı için tıklayın