Gündem

Konsolos muavini zimmetine 87 bin euro geçirdi: “Borçlarımı ödeyemeyince devletten borç aldım”

Mahkeme 10 yıl hapis verdi

27 Haziran 2022 16:15

Türkiye’nin Bulgaristan Burgaz Başkonsolosluğu’nda konsolos muavini olarak görev yapan C.A’nın, Başkonsolosluğa ait 87 bin Euro’yu zimmetine geçirdiği ortaya çıktı. T24’ün ulaştığı dosyaya göre, Dışişleri Bakanlığının ihbarı üzerine hakkında dava açılan C.A, borçlarını ödeyemez hale gelince konsolosluk parasını “ileride ödemek üzere devletten borç almış düşüncesiyle şahsi işlerinde kullandığını” kabul etti. Yargılama sonunda zimmet suçundan 10 yıl hapse mahkum edilen C.A, hükümle birlikte tutuklandı.

Paralar bankaya yatırılmadı

T24, 2019 yılında Türkiye’nin Bulgaristan’daki Burgaz Başkonsolosluğu’nda konsolos muavini olarak görev yapan C.A’nın, zimmetine para geçirdiği iddiasıyla yargılandığı dava dosyasına ulaştı. Buna göre C.A hakkında dava açılmasına neden olan süreç, hesaplarında açık tespit edilen Burgaz Başkonsolosluğunun araştırması üzerine ortaya çıktı. Başkonsolosluğun ihbarı üzerine harekete geçen Dışişleri Bakanlığı idari soruşturma başlattı. Yapılan incelemede, özellikle dövizle askerlik ödemelerine ait bir meblağın uzun süredir, Mayıs 2019’dan Eylül 2019 tarihine kadar olan sürede de konsolosluk hasılatının bankaya yatırılmadığı ve özel ödenekte de kayda değer bir meblağın bulunmadığı belirlendi. Personel ile yapılan görüşmeler sonucu, konsolosluk muavini C.A’nın, her yedi günde bir Başkonsolosluk adına açılan banka hesabına yatırılması gereken paraları yatırmadığı, kendisine teslim edilen özel ödeneklerin büyük kısmının da odasında bulunan kasada olmadığı anlaşıldı.

87 bin euroluk zimmet

Başkonsolosluğun tüm mali tablolarında yapılan hesaplamalar sonucunda da C.A’nın, 66 bin 624 Euro, 4200 dolar ve 31 bin 238 Bulgar levası olmak üzere toplamda 87 bin Euro’yu zimmetine geçirdiği, bu paranın o günkü TL karşılığının ise 534 bin 600 lira olduğu belirlendi. Konsolos Muavini C.A, idari soruşturma kapsamında verdiği ifadesinde paraları şahsi ödemeleri için kullandığını kabul etti. Adari soruşturmanın ardından Bakanlık, Ankara Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Savcılık da C.A hakkında zimmet suçundan adli soruşturma başlattı.

“Borçlarımı ödeyemez hale gelince kasadaki parayı kullandım”

Soruşturma kapsamında ifade veren C.A, Eylül 2018’de Burgaz Başkonsolosluğuna atandığını, ilk aylarda maaşıyla borçlarını ve diğer ihtiyaçlarını karşılayabilirken, 2019 yılının Ocak-Şubat aylarında bankalar ve şahıslardan aldığı borçlar ile çocuklarının okul taksitinden kaynaklanan borçlarını ödeyemez hale geldiğini söyledi. C.A, şunları anlattı: “Alacaklılarım borçlarını talep etmeye başlayınca ciddi bir bunalıma girdim. Şubat 2019’a kadar Konsolosluk işlemlerini yapan arkadaşlardan günlük olarak teslim aldığım Bulgar Levası ve Euro cinsinden paraları odamda bulunan kasada muhafaza ediyor ve yaklaşık 15 günde bir düzenli olarak banka hesaplarına yatırıyordum. 2019 Mart ayından itibaren bana teslim edilen ve kasamda bulunan konsolosluk hasılatı ve dövizle askerlik bedellerinden bir kısmını kullanıyor, daha sonra maaşımı aldığımda yerine koyuyordum.

“Devletten borç alma düşüncesiyle hareket ettim”

Ancak belli bir dönemden sonra aldığım paraları yerine koyamaz hale geldim. Konsolosluk hasılatının yanı sıra, önceki başkonsolostan devraldığım özel ödenek da dahil olmak üzere yaklaşık 87 bin Euro tutarında yabancı parayı borç ödemelerim ve şahsi harcamalarım için kullandım. Bu paralar ile herhangi bir gayrimenkul almadım ve yatırım yapmadım. İleride imkanım olur ve maaşımla ödeyerek yerine koyarım düşüncesiyle, devletten borç alma düşüncesiyle hareket ettim.

“Borç sarmalı büyüyünce işin içinden çıkamadım”

Devleti zarara uğratmak veya dolandırmak gibi bir niyetim yoktu. Gittikçe borç sarmalım büyüdü ve işin içinden çıkamadım. Bu süreçte kasamda oluşan açığı kapatmak amacıyla bankalardan kredi çekmek için araştırmalarım oldu ancak benden ipotek istediler. Ben de bu miktarda bir ipotek veremediğim için açığı kapatamadım”

“Mahcup olmamak için cetvel düzenlemedim”

C.A, Mart-Nisan 2019 tarihli konsolosluk hasılat cetvellerini aynı tarihte düzenlediğini ve başkonsolosa imzalattığını ancak daha sonraki cetvelleri düzenlemediğini belirterek, bunun gerekçesini de, “Kayıtlarla banka mevcudu arasındaki bu tutarsızlık nedeniyle amirime karşı mahcup olmamak için daha sonraki aylara ait konsolosluk hasılat cetvellerini düzenlemedim” sözleriyle açıkladı.

Hükümle birlikte tutuklandı

Soruşturma sonunda savcılık C.A hakkında zimmet suçundan dava açtı. Davaya bakan Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, dosyayı geçen Mart ayında karara bağladı. C.A’yı zimmet suçundan 10 yıl hapse mahkum den mahkeme, sanığın hükümle birlikte tutuklanmasına karar verdi.