Politika

Kongre üyelerinden Biden'a baskı; "2017'de Erdoğan'ın korumalarının karıştığı olayla ilgili yaptırım uygulansın"

O dönemde Cumhuriyetçi Senatör John McCain Türkiye büyükelçisinin ABD'den kovulmasını talep etmişti

16 Mayıs 2024 16:10

T24 Dış Haberler

ABD'de 70'ten fazla Kongre üyesi, Dışişleri Bakanlığı'nı, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın koruma ekibinin 2017 yılında Washington'daki Türk büyükelçiliği konutu önündeki eyleme yönelik müdahalesiyle ilgili Türkiye'ye baskı yapmaya çağıran bir mektup imzaladı. 

2017'de Sheridan Circle'daki Türk büyükelçiliği konutu önünde toplanan protestoculara yönelik müdahalede çok sayıda kişi yaralanmış, en az bir kişinin kafasına aldığı darbeler nedeniyle beyninde hasar oluşmuştu. 

Al-Monitor'dan Amberin Zaman'ın haberine göre; imzacı Kongre üyeleri, "ABD hükümeti adına hareket eden ve Kongre'nin iradesine saygı duyan Dışişleri Bakanlığı'nı, iki ülke arasındaki ilişkilerin temel bir unsuru olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk yetkililerle bu konuyu görüşmeye çağırıyoruz" diye yazdı. 

O dönemde Cumhuriyetçi Senatör John McCain Türkiye büyükelçisinin ABD'den kovulmasını talep etmişti. 

Habere göre Demokratların önde gelen isimleri tarafından imzalanan mektup, "Dışişleri Bakanlığı'na Kongre'nin, çoğu Kürt olan protestoculara yönelik müdahalenin Amerikan topraklarında kaymasına izin vermeyeceğini hatırlatmayı" amaçlıyor. 

Mektup hassas bir döneme denk geliyor

Önde gelen Demokratlar tarafından böyle bir mektubun imzalanması, ABD-Türkiye ilişkilerinde hassas bir döneme denk geliyor. Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasının ardından yükselişe geçen ilişkiler kapsamında ABD, Ankara'nın F-16 savaş uçakları satın almasına izin vermişti. 

Ancak İsrail-Hamas savaşı 7'nci ayına girerken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hamas'ı "direniş hareketi" olarak nitelendirmesi ve İsrail karşıtı bir tutum alması iki ülke ilişkilerinde kısmi bir duraklamaya neden oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu ay başında Beyaz Saray'a yapmayı planladığı ziyaret ertelendi.