Gündem

Konaklama vergisi nedir, ne zaman yürürlüğe girecek?

2019 yılında çıkarılan ancak ertelenen konaklama vergisi için tarih belli oldu. Tarihin belirlenmesinin ardından konaklama vergisi gündem oldu. Vatandaşlar, konaklama vergisi hakkında detayları merak etti. Peki, konaklama vergisi nedir, ne zaman yürürlüğe girecek?

11 Ekim 2022 12:22

2019 yılında çıkarılan ancak ertelenen konaklama vergisine ilişkin yasal düzenleme yürürlüğe girecek. Konaklama vergisi için yürürlük tarihi belirlendi. Gelir İdaresi Başkanlığı, konaklama vergisinin uygulamasına ilişkin ayrıntıların yer aldığı tebliğ taslağını hazırladı. Tarihin netleşmesiyle birlikte konaklama vergisi gündeme geldi. Vatandaşlar, konaklama vergisi ile ilgili detayları araştırmaya başladı. Peki, konaklama vergisi nedir, ne zaman yürürlüğe girecek?

Konaklama vergisi otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, termal tesis, misafirhane, yayla evi gibi tesislerden alınacak. Geceleme işletmeye ait olsun olmasın çadır, çadır-araba, çekme karavan, motokaravan, bungalov gibi ünitelerde yapılması konaklama vergisine tabi olacak.

Konaklama vergisi; konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti ile bu hizmetle birlikte satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan diğer tüm hizmetleri (yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri, havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı gibi) kapsıyor.

Organizasyon hizmetleri için konaklama vergisi alınacak mı?

Konaklama tesislerinde geceleme hizmetinden bağımsız olarak sunulan sünnet, düğün, kokteyl, toplantı, kongre, sempozyum ve benzeri organizasyon hizmetlerin konaklama vergisi kapsamında olmadığı belirtildi.

Konaklama vergisi ne zaman yürürlüğe girecek?

Konaklama vergisi 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek.