Politika

Kobani kararının ardından DEM'den 3 ilde halk buluşması

17 Mayıs 2024 11:06

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, karar çıkan Kobani Davası'nın ardından açıklama yaptı. Kobani Davası kararlarının hukuki bir karşılığı olmadığını ifade eden Doğan, ortak mücadele mesajı verdi. Doğan yarın İstanbul, Adana ve Diyarbakır'da DEM'in halk buluşmaları gerçekleştireceğini söyledi

Dün karar duruşmasının yaşandığı Kobani Davası'nda Selahattin Demirtaş'a 24 yıl, Figen Yüksekdağ'a ise 30 yıl 3 ay ceza vermişti.

TIKLAYIN - Kobani davasında karar: Demirtaş'a 42 yıl, Yüksekdağ’a 30 yıl 3 ay ceza! 

Doğan, Kobani Davası'nda çıkan kararın ardından partisinin MYK kararlarını açıkladı. "Adaletsizliklere ortak ses çıkarmazsak korkarım ki bizi daha korkunç günler bekler" diyen Doğan, yarın Adana, İstanbul ve Diyarbakır'da DEM partinin halk buluşması düzenleyeceğini söyledi.

Doğan'ın açıklamalarından öne çıkan satırbaşları şöyle:

"DEM Parti için Kobani Davası'nda verilen mahkumiyet kararlarının hiçbir karşılığı yok. Hesap soracak birileri varsa onlarda bizleriz. Milyonlarca insan oy kullandı bu siyasetçiler için Selahattin Demitaş, Figen Yüksekdağ, ve diğer siyasetçiler aynı zamanda milyonların iradesi. 

'Milli yargımızla ne kadar gurur duysak az diyor' bir cumhurbaşkanı yardımcısı, asıl gurur duyulması gereken şey yargının adil ve bağımsız karakteri olmalı. Bir parti lehine kararlar veren bir yargı nasıl olabilir? Bunun nasıl deşifre olduğunu mahkeme kararları gösteriyor. 180 sanık yer alıyordu. 

400 yılı aşkın ceza yağdırılan Kobanı Davası'nda verilen cezaların nedeni ne biliyor musunuz?  Söz konusu siyasetçilerin konuşmaları, açıklamaları. Başka bir nedeni yok. Bu korku, düşünce ve ifade özgürlüğüne ve insanların örgütlenmesine yönelik korkudur. Ama durum  ortada...

"Muhalefet daha ortak bir mücadele verseydi, bugün HDP'li siyasetçiler içerde olur muydu?"

Bu duruma varırken muhalefet daha bir arada daha ortak bir mücadele verseydi beraber ses yükseltseydi bugün HDP'li siyasetçiler içerde olur muydu?

Demitaşları, Yüksekdağ'ları özgürleştirecek tek güç; herkes için eşitlik, adalet talebini yükseltmek ve örgütlemektir. Yine hepimiz biliyoruz ki hiç kimse hiç bir iktidar hiç bir mahkeme adil bir yargılama söz konusu olmadığı için milyonlarca insanın iradesi olarak gördüğü siyasetçileri bu kadar yıl haksız hukuksuz bir biçimde tutuklu tutamaz. 

Ortak mücadele mesajı

Kobani kararını tanımamız ancak mücadele ile birlikte olur. Kürt sorununda demokratik ve barışçıl yolları açmak ve bu sorunun diyalog yoluyla çözüme ulaştırmak...  İlk etapta yarın herkes için özgürlük diyerek buluşuyoruz 3 şehirde Adana'da saat 17.00'de Diyarbakır'da saat 16.00'da ve İstanbul'da saat 17.00'de bir araya geliyoruz. Bu sesi hep birlikte yükseltmezsek, Geziden, Kavala'ya tüm adaletsizliklere ortak ses çıkarmazsak korkarım ki bizi daha korkunç günler bekler. "

Kobani davasında yüzlerce yıl ceza yağdı: Demirtaş'a 42 yıl, Yüksekdağ’a 30 yıl 3 ay ceza!

6-8 Ekim 2014 tarihlerindeki Kobani olayları nedeniyle eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında olduğu 108 sanığın yargılandığı Kobani davasında 83. duruşmada karar açıklandı. Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, oybirliğiyle aldığı 130 sayfalık karar metninin özetini sanıkların ve avukatların yokluğunda okudu.

10 yıl önceki Kobani olaylarına ilişkin yargılanan sanıklara ağır cezalar veren mahkeme, 47 ayrı suçtan yargılanan yargılanan Selahattin Demirtaş'a toplam 42 yıl, Figen Yüksekdağ'a ise 30 yıl 3 ay hapis cezası verilmesine hükmetti.

Mahkeme, yargılanan 24 sanığa toplamda 407 yıl 7 ay hapis cezası verdi. Davada 5 tahliye, 12 beraat, 13 tutukluluğa devam kararı verilirken, firari 72 sanık hakkındaki dosya da ayrıldı. 

Karar duruşmasına katılmayan Demirtaş, son savunmasında “Vereceğiniz kararı yüzüme okumanıza fırsat vermeyeceğim. Kendinize okuyacaksınız” demişti.

TIKLAYIN - Kobani Davası kararları: Kime ne kadar ceza verildi?

TIKLAYIN - Kobani kararına Külliye'den ilk yorum Mehmet Uçum'dan: Milli yargımızla ne kadar gurur duysak az

TIKLAYIN - Özgür Özel’den Kobani kararlarına ilişkin ilk açıklama: Kim ne derse desin bu davada bir hukuk yok!

TIKLAYIN - Kobani davasında beraat eden Ayhan Bilgen’den ilk açıklama: Tahliye ya da beraat alanları hedef haline getirmek nasıl bir psikoloji!

TIKLAYIN - Hatimoğulları'ndan "yumuşama" açıklaması: Böyle normalleşme olamaz

TIKLAYIN - Kobani kararına iktidar kanadından ilk yorum: "Hayırlı olsun"

TIKLAYIN - Kobani davası kararının ardından DEM Parti'den açıklama: Bu karar IŞİD lehine verilmiştir; İstiklal Mahkemeleri'nin ruhu hortladı

TIKLAYIN - Barolardan Kobani kararına tepki: Türkiye'de yargı bizatihi siyasi hesaplaşmanın tarafı haline gelmiştir

TIKLAYIN - Kobani davasının eski avukatı Bozan, kararı değerlendirdi: Karar sarayın; tercihini, IŞİD çetelerinden, İŞID barbarlığından yana yaptı

TIKLAYIN - Kobani kararının ardından valiliklerden peş peşe yasaklama kararları geldi

TIKLAYIN - Kılıçdaroğlu'ndan Kobani kararlarına tepki: Adalet terazisi bugün bir kez daha kırıldı

TIKLAYIN - Kobani kararlarına CHP'den tepkiler: Kobani davasında çıkan kararlar AKP’nin siyasi intikamı

TIKLAYIN - Kobani davası kararlarına tepki yağdı: "AKP ve normalleşme sözcüklerinin birbirine mesafesini göstermesi bakımından 'tarihi'"

TIKLAYIN - Kobani davasında 10 yıl hapis cezası verilen Ahmet Türk: Demirtaş'ı hedef haline getirdiler, bunu bir intikam davasına dönüştürdüler